Δράση. Περιβάλλον Παιδεία Πολιτισμός
Δράση
 

Αθανάσιος Τσιούρας

Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Δράσης - Νομικός

"Είναι όλοι τους άνθρωποι που μπορούν να σας κοιτάξουν στα μάτια και να ισχυρισθούν με ειλικρίνεια ότι στην πολιτική ήλθαν για να δώσουν, όχι για να πάρουν. Είναι όμως και άνθρωποι που έχουν τεχνοκρατική επάρκεια, είναι δοκιμασμένοι στο χώρο τους"Φίλοι μου, προσωπικοί και διαδικτυακοί:

Σε πολλούς από εσάς έχω ήδη αναγγείλει την προσεχή υποψηφιότητά μου στις βουλευτικές εκλογές που αναμένονται για τις αρχές Μαΐου στην Α' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Όχι μόνο αυτό, αλλά σας έχω ζαλίσει και με σημειώσεις, σχόλια κ.λπ. σε σχέση με την εκλογική κάθοδο του συνασπισμού που έχουν συγκροτήσει η Δράση και η Φιλελεύθερη Συμμαχία, στον οποίο συμμετέχουν (και θα συμμετάσχουν) και σημαντικές προσωπικότητες, που δεν είναι εντεταγμένες στα παραπάνω δύο κόμματα και που ευρίσκονται και εκτός του φιλελεύθερου χώρου, συμφωνούν όμως στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στη χώρα που έχουν ως βασικό άξονα τη μείωση του κράτους.

Γιατί τα κάνω όλα αυτά; Επειδή πιστεύω ότι η πατρίδα με χρειάζεται. Όχι περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον - οπωσδήποτε όχι περισσότερο από οποιονδήποτε από εσάς, φίλοι μου. Αλλά με χρειάζεται, όπως χρειάζεται και τον καθένα από εσάς. Χρειάζεται ένα σύνολο ανθρώπων, μια κρίσιμη μεταρρυθμιστική μάζα. Το σύνολο, όμως, δεν έχει προσωπικότητα, δεν δρα από μόνο του, αλλά συγκροτείται από άτομα, από μονάδες, ο καθένας χωριστά πρέπει να αποφασίσει την ένταξή του στο σύνολο. Ο καθένας χωριστά πρέπει να αναλογισθεί την ευθύνη του, αν συναισθάνεται ότι έχει κάποια και ποια είναι αυτή, και να επιλέξει πώς πρέπει να κινηθεί. Και όταν πολλά άτομα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση, θα συγκροτήσουν την ομάδα, την κρίσιμη μάζα, για να φέρουν τις αλλαγές που χρειάζεται.

Και γιατί, ειδικότερα, επέλεξα την υποψηφιότητά μου και δεν αγωνίζομαι με κάποιον άλλο τρόπο; Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσφέρει κανείς στην πατρίδα, όχι υποχρεωτικά με την ανάμειξή τους στην εκλογική διαδικασία. Όμως κάθε περίοδος, κάθε συγκυρία έχει τις ιδιαιτερότητές της. Σήμερα ο μεταρρυθμιστικός χώρος εκπροσωπείται καλύτερα, κατά την άποψή μου, από τη σύμπραξη της Δράσης και της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, καθώς και των προσωπικοτήτων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους. Και θέλω να κάνω ό,τι είναι δυνατόν, για να πείσω όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται να ψηφίσουν αυτό το σχηματισμό. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δείξω τη δέσμευσή μου σ' αυτή την προσπάθεια, να είμαι πειστικός προς φίλους και γνωστούς, από το να εκθέσω τον εαυτό μου.

Έτσι, μπορώ να ζητώ πράγματα και από τις φίλες και τους φίλους μου. Μπορώ να τους ζητήσω να αναλογισθούν το δικό τους ρόλο στη συγκυρία. Το τι μπορούν οι ίδιοι να κάνουν για την πατρίδα.

Και σας το ζητώ. Και με κατ' ιδίαν επικοινωνίες, και με δημόσιες αναρτήσεις/ τοποθετήσεις/ συνομιλίες, ζητώ τη συνδρομή σας. Ζητώ να στηρίξετε το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα. Η ώρα είναι κρίσιμη. Αν τώρα, που το μοντέλο της Μεταπολίτευσης, έχει χρεωκοπήσει και κινδυνεύει να συμπαρασύρει τη χώρα και το σύνολο των πολιτών της, δεν ενταθεί η προσπάθεια για μεταρρύθμιση, για να ξεχάσουμε τις πρακτικές του παρελθόντος, τη σχέση ανταλλαγής μεταξύ της πολιτικής τάξης και των ψηφοφόρων, την απομόνωση της πολιτικής τάξης από την παραγωγική κοινωνία, τότε κάθε ελπίδα για το μέλλον θα χαθεί σχεδόν οριστικά. Δεν αρκεί η ψήφος σας την ημέρα των εκλογών. Χρειάζεται να πείσετε όσο περισσότερους μπορείτε να κατευθύνουν την ψήφο τους προς τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Και για να γίνει αυτό είναι ανάγκη να αξιοποιήσετε τα ταλέντα και τις δυνατότητές σας και, κυρίως, να πείσετε και άλλους για τη δική σας δέσμευση προς το σκοπό αυτό. Σας το ζητώ.

Και σε κάτι πιο προσωπικό: ο καθένας έχει διαφορετική, ενδεχομένως, άποψη για το ποιος εκπροσωπεί καλύτερα το μεταρρυθμιστικό μέτωπο. Για μένα δεν υπάρχει καλύτερος, πιο ειλικρινής και πιο αξιόπιστος εκφραστής του από τη Δράση και τη Φιλελεύθερη Συμμαχία. Αυτό πιστοποιείται από τα στελέχη των κομμάτων αυτών και όσους συγκροτούν τα ψηφοδέλτιά τους. Είναι όλοι τους άνθρωποι που μπορούν να σας κοιτάξουν στα μάτια και να ισχυρισθούν με ειλικρίνεια ότι στην πολιτική ήλθαν για να δώσουν, όχι για να πάρουν. Είναι όμως και άνθρωποι που έχουν τεχνοκρατική επάρκεια, είναι δοκιμασμένοι στο χώρο τους. Ο Στέφανος Μάνος διετέλεσε υπουργός και μπορεί να δείξει περισσότερα επιτεύγματα, που άλλαξαν ουσιαστικά τη ζωή μας προς το καλύτερο, από οποιονδήποτε άλλο υπουργό στη Μεταπολίτευση. Ο Τάσος Αβραντίνης, με μία σχετικώς βραχεία θητεία στην Αντιδημαρχία της Δημοτικής Αστυνομίας στην Αθήνα, μας έκανε να ξεχάσουμε το παραεμπόριο στην Ερμού και έδειξε ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπορούν να εφαρμόζονται, επ' ωφελεία του κοινωνικού συνόλου (και όλα αυτά, μειώνοντας κατά 80% τις μη-μισθολογικές δαπάνες της Δημοτικής Αστυνομίας!). Για τον Λυκούργο Λιαρόπουλο, που συμμετέχει στα ψηφοδέλτιά μας, δεν χρειάζεται καν ν' αναφέρω κάτι.

Όμως και οι θέσεις της Δράσης και της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, η συνοχή τους, η ρεαλιστικότητά τους, καταδεικνύουν την ικανότητα των ανθρώπων τους και την αδιαφορία τους για τις λαϊκιστικές σειρήνες ή για το όποιο πολιτικό κόστος. Δείχνουν τόλμη, καινοτομία, ευρηματικότητα, όραμα. Είμαι πολύ περήφανος που εντάσσομαι στην ομάδα αυτή, χωρίς να χρειάζεται να κάνω κανένα προσωπικό, πολιτικό και, κυρίως, συνειδησιακό συμβιβασμό. Κανένας άλλος πολιτικός χώρος δεν θα μου το έδινε αυτό. Θα ήθελα και εσείς, οι φίλοι μου, να αναρωτηθείτε κάτι αντίστοιχο: στα τελευταία δέκα, λ.χ., κρίσιμα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, ποιος κομματικός σχηματισμός έλαβε θέσεις που σας εξέφραζαν; Και ποιος κομματικός σχηματισμός έχει συγκρότηση, φιλοσοφία, εσωτερική δημοκρατική λειτουργία, που σας εκφράζει; Θέλω να πιστεύω ότι σ' αυτόν το σχηματισμό θα αφιερωθείτε με την αίσθηση ευθύνης που απαιτούν οι περιστάσεις. Και αν αναλαμβάνω την πρωτοβουλία για να σας γράφω και να σας κουράζω, είναι επειδή η δική μου αγωνία δεν είναι πιο σημαντική από τη δική σας, αλλά πιο ασυγκράτητη.

Βιογραφικό ›

Γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα και κατάγεται από τους Μαυραναίους Γρεβενών. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στο Αστικό, Αστικό Δικονομικό και Εργατικό Δίκαιο.
Διπλωματούχος Πιάνου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, έχει εμφανισθεί σε συναυλίες πιάνου και μουσικής δωματίου σε πολλές πόλεις της Ελλάδος και έχει ηχογραφήσει για την ΕΡΤ. Δικηγόρος Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στο εργατικό δίκαιο, το δίκαιο των κοινωνικών ασφαλίσεων, το διοικητικό και το κοινοτικό δίκαιο, συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο «Γερωνυμάκης και Συνεργάτες».
Υποψήφιος Σύμβουλος για το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης με την Ανανεωτική Πρόταση Δικηγόρων. Ιδρυτικό μέλος των «Φιλελευθέρων», της «Φιλελεύθερης Συμμαχίας» και της «Δράσης». Ομιλητής σε σεμινάρια του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη συνταγματική δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν όψει της επικύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Δημοσιεύσεις - ΠαρεμβάσειςΔράση Θέσεις MediaKit
Συντελεστές Όροι χρήσης & πολιτική απορρήτου © Copyright Δράση 2013