Δράση. Περιβάλλον Παιδεία Πολιτισμός
Δράση
 

Αντιγόνη Λυμπεράκη

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Δράσης - Οικονομολόγος

"Επειδή είναι το μόνο κόμμα που λέει αυτά που εννοεί, και δεν καθησυχάζει ψευδόμενο, ή παραλείποντας ή εξωραίζοντας..."Βιογραφικό ›

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα και είναι καθηγήτρια οικονομικών στο Πάντειο. Σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και οικονομική ανάπτυξη στο Sussex (στο Institute for Development Studies, IDS). Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στο City University of New York  και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (στο Παρίσι). Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης για τα Φεμινιστικά Οικονομικά (IAFFE) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης ActionAid στην Ελλάδα και στην Κένυα.

Επιστημονικά άρχισε να ασχολείται με θέματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ευέλικτης εξειδίκευσης από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Από τότε έχει διευρύνει τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα προς την κατεύθυνση των Οικονομικών της Εργασίας, της Μετανάστευσης, της Γήρανσης και των Οικονομικών του Φύλου. Μεταξύ 2000-2004 ήταν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων των Υπουργείου Εργασίας και ήταν συντονίστρια στην εκπόνηση τριών Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την Απασχόληση.

Είναι η πρώτη φορά που είναι υποψήφια σε εθνικές εκλογές. Από τα μαθητικά της χρόνια ήταν οργανωμένη στην Αριστερά και συμμετείχε στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του Ενιαίου Συνασπισμού (από το 1990 μέχρι το 1996) –το μοναδικό κομματικό αξίωμα που είχε ποτέ. Διετέλεσε ακόμα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΤΑΜΕ (2004-2007) και του ΟΠΕΚ (2008-2010). Το Φθινόπωρο του 2011 συμμετείχε στην πρωτοβουλία δημιουργίας του Κοινωνικού Συνδέσμου.

Έχει γράψει πολλά βιβλία και άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Μεταξύ των βιβλίων της, δύο ασχολούνται με το δυναμισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δύο με την ευεργετική επίπτωση των μεταναστών στην οικονομία και την ξενοφοβία ως ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη, ενώ έχει επιμεληθεί τα «Οικονομικά με Ανθρώπινο Πρόσωπο» της Julie Nelson και το «Παράδοξο της Παγκοσμιοποίησης» του Dani Rοdrik. Η έρευνά της αυτή την εποχή εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους η οικονομική κρίση επηρεάζει τους άτυπους μηχανισμούς οικογενειακής αλληλεγγύης και τη συμμετοχή των γυναικών στην απασχόληση.

Ζει στο Παγκράτι με την οικογένειά της (σύζυγο, δύο παιδιά, και τρεις γάτες).


 

Δημοσιεύσεις - Παρεμβάσεις


Videos

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ | 17.07.2013

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ | 17.07.2013
H Αντιγόνη Λυμπεράκη στον ΣΚΑΙ

18/06/2013

H Αντιγόνη Λυμπεράκη στον ΣΚΑΙ
Η Αντ. Λυμπεράκη στον ΣΚΑΪ για την οικονομία (1:04:50)

17.2.2013

Η Αντ. Λυμπεράκη στον ΣΚΑΪ για την οικονομία (1:04:50)
Η Αντιγόνη Λυμπεράκη στο Amagi Radio

22.11.2012

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη στο Amagi Radio

Ανοιχτό Συνέδριο - Συν. Τύπου

15.11.2012

Ανοιχτό Συνέδριο - Συν. Τύπου
Αντιγόνη Λυμπεράκη: Ελληνική οικονομία και μετανάστευση

12.10.2011

Αντιγόνη Λυμπεράκη: Ελληνική οικονομία και μετανάστευσηΔράση Θέσεις MediaKit
Συντελεστές Όροι χρήσης & πολιτική απορρήτου © Copyright Δράση 2013