Δράση. Περιβάλλον Παιδεία Πολιτισμός
Δράση
 

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

27/08/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η έξαρση του λαθρεμπορίου προστατευόμενων ειδών

Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) και πρόεδρος της Δράσης, θέτει την υπόθεση λαθρεμπορίας δερμάτων λύκων, τα οποία εντόπισαν οι κινεζικές αρχές σε πτήση που αναχώρησε από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, με προορισμό το Πεκίνο.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό δεδομένου ότι ο λύκος είναι προστατευόμενο είδος της άγριας ζωής σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και η χώρα μας έχει συμφωνήσει στην τήρηση της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας (CITTES).  Ο Θ. Σκυλακάκης ζητά από την Επιτροπή να διευκρινισθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η μεταφορά του φορτίου αυτού, το οποίο αν προερχόταν από μια μόνο χώρα, όπου το είδος απειλείται (όπως π.χ. η Ελλάδα), θα ισοδυναμούσε με όλο σχεδόν τον πληθυσμό λύκων της χώρας.

O Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Δράσης Φίλιππος Δραγούμης, δήλωσε «Το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την βιοποικιλότητα του πλανήτη και το τρίτο (μετά να ναρκωτικά και το trafficking) πιο κερδοφόρο εμπόριο του οργανωμένου εγκλήματος. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις  πως παράνομα είδη (ερπετά, πουλιά) και προϊόντα τους, όπως ελεφαντοδόντο, πωλούνται ακόμη και σε καταστήματα μέσα στην Αθήνα. Η εξόφθαλμη παράβλεψη, λόγω μεγέθους του φορτίου που έφυγε παράνομα από το αεροδρόμιο μας, αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών και την αδιαφορία της πολιτείας να συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση ενός μεγάλου παγκοσμίου προβλήματος. Η χώρα μας εκτίθεται διεθνώς γι άλλη μια φορά».

 

Για πληροφορίες:

Γεωργία Πανοπούλου
Εκπρόσωπος Τύπου ΔΡΑΣΗΣ
Τηλ. 6932753022 & 2107472530
Email press@drassi.gr

‹‹ ΕπιστροφήΔράση Θέσεις MediaKit
Συντελεστές Όροι χρήσης & πολιτική απορρήτου © Copyright Δράση 2013