Δράση. Περιβάλλον Παιδεία Πολιτισμός
Δράση
 

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

11/09/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βάζουμε στοίχημα κύριε υπουργέ;

Η ενασχόληση με το προσωπικό και την κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων και επαγγελματιών λειτουργών υγείας είναι σωστή κι είναι το ένα πρόσωπο της κρίσης. Το άλλο είναι να προσφέρουμε επαρκείς και ποιοτικές για τις ανάγκες μας υπηρεσίες υγείας. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) αποτελούν μια αναγκαιότητα της δευτεροβάθμιας (νοσοκομειακής) περίθαλψης κι απαιτούν ανθρώπινο δυναμικό υψηλών προδιαγραφών και ειδικό εξοπλισμό. Η εικόνα κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ σημαίνει ότι οι επενδύσεις εκ. ευρώ δεν αποδίδονται στους Έλληνες πολίτες, σημαίνει κακό σχεδιασμό υπηρεσιών υγείας, σημαίνει αυξημένη θνητότητα και νοσηρότητα, δηλαδή απλά αναξιοποίητα λεφτά που θα έσωζαν ζωές. Αυτή η έλλειψη προσωπικού σημαίνει περισσότερες επιπλοκές στους ήδη υπάρχοντες ασθενείς σε ΜΕΘ και ΜΑΦ και λιγότερες ζωές σε ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη.

Το στοίχημα εδώ είναι πόσες ζωές  και πόσα ποιοτικά σταθμισμένα έτη ζωής [quality-adjusted life year (QALY)] θα χάσουμε. Εμείς στη Δράση δεν βάζουμε τέτοια στοιχήματα κε υπουργέ! Η Δράση προτείνει την πιστοποίηση υπηρεσιών υγείας κάθε δημόσιας ή ιδιωτικής ΜΕΘ ή ΜΑΦ, την επαναξιολόγηση των αναγκών σε κρεβάτια ΜΕΘ σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα (12 κρεβάτια ΜΕΘ / 100.000 πολίτες), τη σωστή κοστολόγηση των ειδικών αυτών υπηρεσιών υγείας και τη χρήση όλων των δυνατών υπαρχόντων ανθρωπίνων κι υλικών πόρων.

Ο τομεάρχης υγείας της Δράσης Γιάννης Καλαντζάκης υπενθύμισε τη θέση της Δράσης: Ο τελικός στόχος της δημόσιας υγείας είναι η προσφορά υπεύθυνων, ασφαλών και πιστοποιημένων ποιοτικά υπηρεσιών υγείας που εξασφαλίζει ότι οι πολίτες (υγιείς κι ασθενείς) λαμβάνουν τη σωστή υγειονομική φροντίδα, τη σωστή στιγμή, με τη σωστή ομάδα και στο σωστό μέρος.

Για πληροφορίες:

Γεωργία Πανοπούλου
Εκπρόσωπος Τύπου ΔΡΑΣΗΣ
Τηλ. 6932753022 & 2107472530
Email press@drassi.gr

‹‹ ΕπιστροφήΔράση Θέσεις MediaKit
Συντελεστές Όροι χρήσης & πολιτική απορρήτου © Copyright Δράση 2013