Δράση. Περιβάλλον Παιδεία Πολιτισμός
Δράση
 

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

22/10/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έρευνες κατά της διαφθοράς χωρίς καταγγελία, εάν υπάρχουν υποψίες για απάτη κατά της Ε.Ε.

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ

Η ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε σήμερα την έκθεση του ευρωβουλευτή Salvatore Iacolino, σχετικά με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτυχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ενέκρινε και τροπολογία που υπέβαλε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, Πρόεδρος της Δράσης και ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), σχετικά με τις πρωτοβουλίες του OLAF (ευρωπαϊκή υπηρεσία κατά της απάτης).

Συγκεκριμένα, μέσω της τροπολογίας του Θόδωρου Σκυλακάκη (σκιώδης εισηγητής εκ μέρους του ALDE στη συζήτηση του θέματος), ο OLAF θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ερευνά υποθέσεις απάτης και διαφθοράς, όχι μόνο κατόπιν καταγγελίας (όπως ίσχυε έως σήμερα) αλλά και με δική του πρωτοβουλία, όταν υπάρχουν υποψίες και υπόνοιες μαζικής διαφθοράς σε βάρος της Ένωσης. 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ

Σε σχετική δήλωσή του, ο Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε:

"Έως σήμερα το σύνολο σχεδόν των ερευνών του OLAF γίνονταν κατόπιν καταγγελιών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα,  οι πόροι που διαθέτει η Ε.Ε. στη μάχη κατά της απάτης και της διαφθοράς να μην πηγαίνουν εκεί που υπάρχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, αλλά εκεί που υπάρχουν οι περισσότερες καταγγελίες.

Έτσι, σε τομείς όπου η καταγγελία είναι "επικίνδυνη υπόθεση" (οργανωμένο έγκλημα) ή όπου γίνονται απάτες στις οποίες εμπλέκεται και η τοπική διοίκηση μιας χώρας (ή και το τοπικό πολιτικό σύστημα), δεν γίνονταν η παραμικρή έρευνα, επειδή δεν υπήρχαν καταγγελίες.

Ο "νόμος της σιωπής" ("ομερτά") και της συγκάλυψης, λειτουργούσε ώστε να μην γίνεται καμία καταγγελία, κατά συνέπεια να μην ενοχλεί κανένας πρόσωπα και συμφέροντα που εμπλέκονται στη διαφθορά.

Με την τροπολογία που κατέθεσα, εκ μέρους του ALDE και εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο OLAF, η ευρωπαϊκή υπηρεσία κατά της απάτης, θα πρέπει να έχει πλέον τη δυνατότητα να προβαίνει, με δική του πρωτοβουλία, σε έρευνες όπου υπάρχουν υποψίες και υπόνοιες μαζικής διαφθοράς σε βάρος της Ένωσης, χωρίς να πρέπει πρώτα να προηγηθεί καταγγελία.

Είναι μια εξέλιξη που πιστεύω ότι θα λειτουργήσει δραστικά, στην προσπάθεια που κάνουμε για τον περιορισμό της διαφθοράς και της απάτης και θεωρώ ότι θα αποφέρει άμεσα αποτελέσματα".

Για πληροφορίες:

Γεωργία Πανοπούλου
Εκπρόσωπος Τύπου ΔΡΑΣΗΣ
Τηλ. 6932753022 & 2107472530
Email press@drassi.gr

‹‹ ΕπιστροφήΔράση Θέσεις MediaKit
Συντελεστές Όροι χρήσης & πολιτική απορρήτου © Copyright Δράση 2013