Δράση. Περιβάλλον Παιδεία Πολιτισμός
Δράση
 

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

24/10/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Αντικειμενικές» αξίες μεγαλύτερες από τις πραγματικές δεν είναι νόμιμες

Οι σημερινές «αντικειμενικές» αξίες, πάνω στις οποίες στηρίζονται οι περισσότεροι φόροι ακινήτων, είναι παράνομες. Είναι παράνομες γιατί:

1. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι κάθε πολίτης συνεισφέρει στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις του. Όταν οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν κατά πολύ τις πραγματικές αξίες των ακινήτων, όπως συμβαίνει σήμερα, τότε η βασική αυτή συνταγματική επιταγή ευθέως παραβιάζεται. Ο πολίτης πληρώνει φόρο πολύ υπεράνω των δυνάμεών του, που συνδέονται με την πραγματική αξία των ακινήτων του.

2. Παραβιάζεται ο νόμος για τις αντικειμενικές αξίες όταν αυτές δεν έχουν προσαρμοστεί στις πραγματικές από το 2007, παρά το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει την υποχρεωτική αναπροσαρμογή τους ανά διετία.

3. Τέλος, παραβιάζεται και το ίδιο το μνημόνιο, που αποτελεί νόμο και διεθνή υποχρέωση του κράτους και προέβλεπε ότι «μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς».

Η λύση δεν είναι να φορολογεί το κράτος περιουσία που δεν υπάρχει, η λύση είναι να μειώσει τις δαπάνες του

Για πληροφορίες:

Γεωργία Πανοπούλου
Εκπρόσωπος Τύπου ΔΡΑΣΗΣ
Τηλ. 6932753022 & 2107472530
Email press@drassi.gr

‹‹ ΕπιστροφήΔράση Θέσεις MediaKit
Συντελεστές Όροι χρήσης & πολιτική απορρήτου © Copyright Δράση 2013