Δράση. Περιβάλλον Παιδεία Πολιτισμός
Δράση
 

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

29/10/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Η ανάκαμψη θα έρθει με λιγότερους φόρους και με πιο μικρό κράτος…»

Συνέντευξη του Προέδρου της Δράσης Θόδωρου Σκυλακάκη στην καθημερινή εφημερίδα της Ηπείρου "Πρωινός Λόγος"

Μόνο αν η χώρα μας κάνει στροφή προς μια πολιτική με λιγότερους φόρους και μικρότερο κράτος, που να επιτρέπει και διεκδίκηση μεγαλύτερης ρευστότητας για την οικονομία από τους Ευρωπαίους, θα δούμε σοβαρή ανάκαμψη και μείωση της ανεργίας.
Αυτό τονίζει στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος της «Δράσης» και ευρωβουλευτής της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) Θόδωρος Σκυλακάκης, με αφορμή την επίσκεψή του στα Γιάννενα που ολοκληρώνεται σήμερα. Ο κ. Σκυλακάκης, μεταξύ άλλων, τονίζει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, εκφράζει την άποψη ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές ενώ προαναγγέλλει ενεργότερη παρουσία της «Δράσης» στην Ήπειρο.

Κύριε Σκυλακάκη, αν βγείτε στην αγορά των Ιωαννίνων, θα ακούσετε επαγγελματίες αλλά και καταναλωτές να μιλάνε για ένα ατέλειωτο μαρτύριο, με αδυναμία τακτοποίησης των ολοένα αυξανόμενων απλήρωτων υποχρεώσεων, με συνεχή μείωση τζίρου και λουκέτα, με εξ ίσου συνεχή μείωση μισθών κλπ.. Πού πάμε και μέχρι πού θα φθάσουμε έτσι;

Θ.Σκυλακάκης: Αν δεν αλλάξει πολιτική, με λιγότερους φόρους και μικρότερο κράτος, που να επιτρέπει και διεκδίκηση μεγαλύτερης ρευστότητας για την οικονομία, από τους Ευρωπαίους, θα πάμε σε μια μόνιμη φτωχοποίηση της χώρας και σε μαζική μετανάστευση των καλύτερων και πιο μορφωμένων νέων Ελλήνων. Αν αλλάξει η πολιτική η χώρα μπορεί και θαύματα να κάνει. Φτάνει να κινηθούμε με ρεαλισμό, να περιορίσουμε δραστικά τον κομματισμό και να φέρουμε στην πολιτική τους πιο παραγωγικούς Έλληνες, που ως τώρα απέχουν και αισθάνονται απομονωμένοι και χωρίς πολιτική εκπροσώπηση στο σημερινό σκηνικό.

Πολύς λόγος γίνεται ειδικά για τις μεταρρυθμίσεις, που είναι αναγκαίες για τη “στροφή” προς την ανάκαμψη. Είναι τόσο δύσκολο να γίνουν αυτές και ποιες πρέπει να είναι τελικά οι βασικές προτεραιότητες;

Θ.Σκυλακάκης: Αφορούν προπαντός τη λειτουργία του κράτους όπου υπάρχει απίστευτη απάθεια. Πάρτε παράδειγμα το εθνικό ηλεκτρονικό ληξιαρχείο, που αναδείχθηκε αυτές τις μέρες (λόγω της περίπτωσης της μικρής Μαρίας) και αποδείχθηκε ότι η Ευρώπη μας είχε εγκρίνει 42 εκ. ευρώ για να το κάνουμε από το 2009 και ακόμα δεν έχει βγει ούτε η προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών. Ούτε η προκήρυξη, παρά το γεγονός ότι όχι μόνο θα εξυπηρετήσει τον πολίτη και θα εξοντώσει τα κυκλώματα που λυμαίνονται τα ληξιαρχεία (εμπόριο βρεφών, ψεύτικα επιδόματα κ.λπ.), αλλά θα μείωνε άμεσα και τις δημόσιες δαπάνες κατά 8 εκ. ευρώ το χρόνο, χωρίς να λογαριάσουμε τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εξοικονόμησης από τις συντάξεις σε πεθαμένους που θα τελείωναν οριστικά. Κι όμως δεν έγινε τίποτε και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Παρόμοια ισχύουν στο σύνολο σχεδόν του δημόσιου τομέα. Εκεί είναι το πρόβλημα.

Η οικονομική κατάσταση της χώρας, είναι το κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας. Ως ευρωβουλευτής, έρχεστε σε επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και με εκπροσώπους της ευρωπαϊκής πολιτικής, επιτρόπους κλπ. Ποια είναι η αίσθηση που αποκομίζετε για τις προθέσεις τους σε σχέση με την Ελλάδα;

Θ.Σκυλακάκης: Η εικόνα που έχω είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν παρακολουθούν πλέον από τόσο κοντά όσα συμβαίνουν στη χώρα. Κρατούν για λόγους πολιτικούς απόσταση και έχουν αναθέσει τη σχετική διαπραγμάτευση στην τρόικα. Είναι χαρακτηριστικό τι είπε η κ. Μέρκελ όταν ρωτήθηκε για την συνάντησή της με τον κ. Σαμαρά στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής και την ελάφρυνση του ελληνικού προγράμματος «Μίλησα», είπε, «με τον κ. Σαμαρά για 5 λεπτά αλλά όχι για το ζήτημα που αναφέρατε, επομένως η στάση μας δεν έχει αλλάξει». Η δική μου άποψη είναι ότι το πρόγραμμα όπως είναι δεν οδηγεί σε σοβαρή ανάκαμψη, ούτε σε μείωση της ανεργίας. Αν δεν κάνουμε μια ριζική στροφή προς λιγότερους φόρους και μικρότερο κράτος δεν έχουμε ελπίδα για κάτι καλύτερο. Αυτό είναι και το δικό μας μήνυμα, το μήνυμα της «Δράσης». Λιγότεροι φόροι και μικρότερο κράτος.

Υπήρξε μια δημόσια τοποθέτησή σας, με θέμα «Ό,τι θέλετε να μάθετε για τα χρέη των κομμάτων και δεν τολμάτε να ρωτήσετε…». Εμείς θέλουμε να μάθουμε και τολμάμε να ρωτήσουμε. Ποιο ακριβώς είναι το θέμα;

Θ.Σκυλακάκης: Τα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χρωστούν πάνω από 270 εκ. ευρώ, στις κρατικοποιημένες κατά 90% τράπεζες. Ο ετήσιος τόκος μόνο για τα χρέη αυτά (πάνω από 20 εκ. ευρώ), είναι διπλάσιος από τα ετήσια έσοδά τους από κρατικές επιχορηγήσεις. Που σημαίνει ότι τα χρέη αυτά τελικά θα καταλήξουν να τα πληρώσουν στην πλειοψηφία τους οι φορολογούμενοι. Το όλο θέμα καλύπτεται από πέπλο αδιαφάνειας. Κανείς δεν ξέρει αν τα δάνεια αυτά σήμερα εξυπηρετούνται κανονικά και η Τράπεζα της Ελλάδος αποκρύπτει τα σχετικά στοιχεία επικαλούμενη «απόρρητο».
Η δικαιοσύνη που ερευνούσε το θέμα έχει παγιδευτεί, αφού τα δύο κόμματα ψήφισαν τροπολογία με την οποία αμνηστεύουν τους τραπεζίτες που έδωσαν παράνομα κομματικά δάνεια. Και τα δάνεια αυτά συνεχίστηκαν και το 2012 (τουλάχιστον 15 εκ. πρόσθετα δάνεια από τη ΝΔ και άγνωστο ύψος από πλευράς ΠΑΣΟΚ). Σημειώστε τέλος ότι υπήρξε και μια άλλη προεκλογική τροπολογία το 2012 με την οποία τα δύο κόμματα δεν πλήρωσαν προεκλογικά τις υποχρεώσεις τους και έκαναν εκλογές με πολύ περισσότερα χρήματα από τα άλλα κόμματα, που προέρχονταν από δανεικά κι αγύριστα. Ακόμα και μεταφορές ψηφοφόρων χρηματοδοτήθηκαν με τον τρόπο αυτό. Αλλοιώθηκε έτσι με αθέμιτο τρόπο η έκφραση της λαϊκής βούλησης, εις βάρος κυρίως των μικρότερων κομμάτων που πήραν 19% αλλά έμειναν εκτός Βουλής τον Μάιο του 2012.

Τις ημέρες αυτές ξεκινήσατε ως «Δράση» μια καμπάνια με τίτλο «Αντιδράστε στην εξοντωτική φορολογία - το ακίνητό σου δεν είναι δικό τους». Τι ακριβώς είναι αυτό;

Θ.Σκυλακάκης: Είναι μια προσπάθεια να κινητοποιήσει η «Δράση» τους φορολογούμενους ιδιοκτήτες ακινήτων που θίγονται από μια παράλογη και εξοντωτική φορολογία. Αντί - Δραση τόσο με κινητοποίηση και διάδοση του μηνύματος ότι η φορολογία αυτή είναι -για πάρα πολλούς- άδικη παράλογη και εξοντωτική, όσο και με νομικές ενέργειες που θα ακολουθήσουν.
Τρία είναι τα επιχειρήματά μας. Πρώτον, ότι δεν μπορεί να μπαίνει ένας φόρος με τον υπολογισμό από πλευράς κυβέρνησης ότι το 25% δεν θα μπορέσει να τον πληρώσει. Φόροι που δεν μπορούν να πληρωθούν δεν επιτρέπεται να επιβληθούν. Δεύτερον, ότι οι αντικειμενικές αξίες που είναι πάνω από τις πραγματικές είναι παράνομες και άδικες (συμβαίνει αυτό και σε μερικά χωριά της Ηπείρου μαθαίνω, που είχαν σημαντικό εσωτερικό τουρισμό, ακριβώς τη στιγμή που ο εσωτερικός αυτός τουρισμός συρρικνώνεται δραματικά). Τρίτον, ότι δεν μπορεί σε ξενοίκιαστα σπίτια, μαγαζιά και γραφεία ή σε ανενεργά οικόπεδα ή σε ημιτελή κτίσματα, που δεν έχουν εισόδημα, να μπαίνει ένας εξοντωτικός φόρος. Ισοδυναμεί με δήμευση.

Και τι θα γίνει εάν πετύχετε αυτή την κινητοποίηση; Νομίζετε ότι μπορείτε να αλλάξετε κάτι;

Θ.Σκυλακάκης: Η διαφορά της δικής μας προσπάθειας είναι ότι θα έχει και νομικό χαρακτήρα αλλά και χαρακτήρα πίεσης με βάση συγκεκριμένες εφικτές εναλλακτικές λύσεις. Δεν λέμε απλώς λιγότεροι φόροι στα ακίνητα, λέμε και μικρότερο κράτος προτείνοντας συγκεκριμένες περικοπές απαράδεκτών με τα σημερινά δεδομένα δαπανών. Όταν η αντίδραση στηρίζεται σε ανέφικτες λύσεις είναι απλή εκτόνωση ή πολιτική εκμετάλλευση της οργής και της απόγνωσης. Όταν στηρίζεται σε εφικτές εναλλακτικές λύσεις, τότε μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα.

• Θα γίνουν πρόωρες εκλογές; Ποιά είναι η άποψή σας;

Θ.Σκυλακάκης: Όχι. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε εκλογές πριν το 2015.

• Πείτε μας και κάτι τελευταίο. Τι κάνετε αυτές τις ημέρες στην περιοχή μας;

Θ.Σκυλακάκης: Ήρθα να δω από κοντά τα προβλήματα της Ηπείρου, αλλά και να συναντήσω παραγωγικούς ανθρώπους και να επισκεφθώ παραγωγικές μονάδες της περιοχής. Τους ανθρώπους και τις μονάδες που πρέπει επιτέλους να απελευθερώσουμε από την φορολογική μανία και τον στραγγαλισμό της υποχρηματοδότησης, γιατί είναι οι μόνοι που μπορούν να μας βγάλουν από την παγίδα αυτή στην οποία έχουμε πιαστεί. Επίσης, να δω τα καλά και δυναμικά στελέχη της «Δράσης», που υπάρχουν στην περιοχή, μια που η «Δράση» θα κινητοποιηθεί πολύ πιο ενεργά στην Ήπειρο στο επόμενο διάστημα. Τη «Δράση», που ίδρυσε ο Στέφανος Μάνος, και ανήκει σήμερα στην οικογένεια των φιλελεύθερων κεντρώων ευρωπαϊκών κομμάτων, που ξεκινά την καινούρια της προσπάθεια και στην Ήπειρο, όπου θα με βλέπετε πια πολύ συχνότερα.

Για πληροφορίες:

Γεωργία Πανοπούλου
Εκπρόσωπος Τύπου ΔΡΑΣΗΣ
Τηλ. 6932753022 & 2107472530
Email press@drassi.gr

‹‹ ΕπιστροφήΔράση Θέσεις MediaKit
Συντελεστές Όροι χρήσης & πολιτική απορρήτου © Copyright Δράση 2013