Δράση. Περιβάλλον Παιδεία Πολιτισμός
Δράση
 

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

24/11/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

25η Νοεμβρίου: Τέρμα στη βία κατά των γυναικών

Η απαραίτητη θεσμική μεταρρύθμιση επιβάλλεται να είναι και προς αυτή την κατεύθυνση

Με αφορμή τη διεθνή ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών, ο Τομεάρχης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Δράσης Διονύσης Γουσέτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η σημερινή διεθνής ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών μας θυμίζει πως δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με την έκθεση Global Gender Gap Index 2013 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Ελλάδα κατέχει την 81η θέση (σε σύνολο 133 χωρών) στην ισότητα των γυναικών. Συμβάλλουν σ’ αυτό οι κοινωνικές δομές: η οικογενειακή διαπαιδαγώγηση, το σχολείο, η εκκλησία και ο σεξισμός στην πολιτική και στα ΜΜΕ.

Η οικονομική κρίση έχει οξύνει τα φαινόμενα βίας κατά γυναικών στη χώρα μας, αφού αυτά αποτελούν υποκατάστατα της χαμένης από την ανεργία απασχόλησης ή εξουσίας. Τα κρούσματα ενδο-οικογενειακής βίας αυξήθηκαν την τελευταία χρονιά κατά 47%. Η σωματεμπορία ενθαρρύνεται από την ατιμωρησία. Η σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας σπανίως καταγγέλλεται, από το φόβο της απόλυσης. Ταυτόχρονα, δεν γίνεται τακτική ενημέρωση για τα θέματα αυτά στο σχολείο και σε άλλες κοινωνικές δομές, ενώ τα ΜΜΕ ασχολούνται μόνο περιστασιακά και με αφορμή φαινόμενα ακραίας βίας. Όμως το πρόβλημα αφορά την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων δίπλα μας.

Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που καλείται να κάνει η πολιτεία για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, σημαντικός είναι ο ρόλος των μεταρρυθμίσεων  στους θεσμούς, για τον τερματισμό των στερεοτύπων που αναπαράγουν την ανοχή στη βία κατά των γυναικών."

Για πληροφορίες:

Γεωργία Πανοπούλου
Εκπρόσωπος Τύπου ΔΡΑΣΗΣ
Τηλ. 6932753022 & 2107472530
Email press@drassi.gr

‹‹ ΕπιστροφήΔράση Θέσεις MediaKit
Συντελεστές Όροι χρήσης & πολιτική απορρήτου © Copyright Δράση 2013