Δράση. Περιβάλλον Παιδεία Πολιτισμός
Δράση
 

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

01/09/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Δράση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Ο ρατσισμός είναι ένα από τα μείζονα κοινωνικά προβλήματα στην Ελλάδα σήμερα, όπως μαρτυρά όχι μόνο η επαναλαμβανόμενη εκλογική επιτυχία ενός ανοικτά ρατσιστικού κόμματος, αλλά και οι συχνές εγκληματικές επιθέσεις με εμφανώς ρατσιστικό κίνητρο εναντίον συνανθρώπων μας, στη δίωξη των οποίων έχει επιδειχθεί συστηματική κρατική ανεπάρκεια. Ακραίος ρατσιστικός λόγος είναι επίσης καθημερινή πρακτική ορισμένων μέσων ενημέρωσης, ακόμα και κάποιων εκ των ιεραρχών της Εκκλησίας. Ωστόσο, η απαγόρευση του ρατσιστικού λόγου με νόμο δεν συνιστά απάντηση στο πρόβλημα αυτό και δεν είναι λύση. Το ίδιο και η δικαστική δίωξη όσων διαφωνούν με αποφάσεις της Βουλής. Είναι υπαρκτός με τις ρυθμίσεις αυτές ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί ο ρατσισμός και η μισαλλόδοξη ή ανιστόρητη γνώμη ως πρόσχημα για να σχετικοποιηθεί η ελευθερία της έκφρασης, που είναι αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα στις δημοκρατίες και προστατεύεται και από τις διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η Ελλάδα.

Για τον λόγο αυτόν, η Δράση διαφωνεί με τις διατάξεις του σχετικού νομοσχεδίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε. Όπως συνήθως, αντί για την αποτελεσματική εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων, νομοθετούνται νέες δρακόντειες και ατελεσφορες διατάξεις.

Ταυτόχρονα, καλούμε την κυβέρνηση να φέρει άμεσα προς ψήφιση την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γι αυτή τη διάκριση που γίνεται με μόνη αιτιολογία το φύλο – ένα κίνητρο που καταδικάζει και το ίδιο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση.

 

Για πληροφορίες:

Γεωργία Πανοπούλου
Εκπρόσωπος Τύπου ΔΡΑΣΗΣ
Τηλ. 6932753022 & 2107472530
Email press@drassi.gr

‹‹ ΕπιστροφήΔράση Θέσεις MediaKit
Συντελεστές Όροι χρήσης & πολιτική απορρήτου © Copyright Δράση 2013