Δράση. Περιβάλλον Παιδεία Πολιτισμός
Δράση
 

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

14/10/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση του Προέδρου της Δράσης Θ. Σκυλακάκη

Ο Πρόεδρος της Δράσης κ. Θ. Σκυλακάκης σε σχέση με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για τα δάνεια των κομμάτων έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
Η πολιτική ζωή δυστυχώς διολισθαίνει όλο και πιο χαμηλά. Με πλήρη περιφρόνηση στην αλήθεια ο υπουργός Εσωτερικών από το επίσημο βήμα της Βουλής δηλώνει ότι τα δάνεια του κόμματός του εξυπηρετούνται και ότι δεν υπάρχει νέος δανεισμός, όταν ο νέος δανεισμός ύψους των 14,6 εκ. προκύπτει ευθέως από τον ισολογισμό της ΝΔ του 2013, που είχα ήδη παρουσιάσει από τον περασμένο Μάιο και η μη εξυπηρέτηση από τις απαντήσεις Αλμούνια στις ερωτήσεις μου στην ευρωβουλή[1]

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ βραδυφλεγώς και ιδιοτελώς «αποκαλύπτει» με πολύμηνη καθυστέρηση το νέο δανεισμό της ΝΔ το 2013, τον οποίο είχα εγκαίρως παρουσιάσει. Το κάνει άραγε γιατί συνειδητοποίησε ότι το νέο νομοσχέδιο (άρθρ. 5 παρ. 7) που απαγορεύει την χορήγηση δανείων με εγγύηση την κρατική ενίσχυση πέραν του τρέχοντος οικονομικού τον εμποδίζει να αναχρηματοδοτήσει τα δικά του υπέρογκα κατά την περίοδο σύναψής τους δάνεια  (6 εκ. που συνάφθηκαν όταν ήταν κόμμα του 3-4%), καθώς η κυβέρνηση αναζητά προφανώς τρόπο για μια ρύθμιση γενικού συμψηφισμού των δανείων εις βάρος βεβαίως του φορολογούμενου;

Σε κάθε περίπτωση παραμένει η ουσία του σκανδάλου. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρωστούν περίπου 300 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκ. τουλάχιστον συνάφθηκαν στη διάρκεια της κρίσης και με γνωστή σε όλους την αδυναμία αποπληρωμής τους. Τα χρήματα αυτά δεν θα αποπληρωθούν ποτέ και θα καταλήξουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ως νέο βάρος για τον φορολογούμενο. 
 

[1] 7 Φεβρουαρίου 2014 
E-013481/2013 
 
Απάντηση του κ. Almunia εξ ονόματος της Επιτροπής 
 
Στο πλαίσιο της πρώτης αναθεώρησης του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, το Μνημόνιο Συνεννόησης για τους Ειδικούς Όρους της Οικονομικής Πολιτικής προβλέπει τον διορισμό εντολοδόχου παρακολούθησης σε όλες τις τράπεζες που τελούν υπό αναδιάρθρωση. Τον Ιανουάριο του 2013, οι εντολοδόχοι παρακολούθησης ξεκίνησαν εργασίες παρακολούθησης σε τέσσερις κεντρικές τράπεζες. Οι εντολοδόχοι επαληθεύουν την ορθή διακυβέρνηση και τη χρήση εμπορικών κριτηρίων σε σημαντικές αποφάσεις πολιτικής. Στο έργο της παρακολούθησης υπάγεται επίσης η διαδικασία έκδοσης νέων δανείων και η αναδιάρθρωση υφιστάμενων πιστώσεων προς τους συνδεδεμένους δανειολήπτες, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών κομμάτων. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από τον Ιανουάριο του 2013 δεν χορηγήθηκε κανένα νέο δάνειο σε πολιτικό κόμμα. Τρεις από τις τέσσερις υπό παρακολούθηση τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια στα πολιτικά κόμματα που αναφέρετε στην ερώτησή σας. Η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013. 
 
 
 
 
Για πληροφορίες:

Γεωργία Πανοπούλου
Εκπρόσωπος Τύπου ΔΡΑΣΗΣ
Τηλ. 6932753022 & 2107472530
Email press@drassi.gr

‹‹ ΕπιστροφήΔράση Θέσεις MediaKit
Συντελεστές Όροι χρήσης & πολιτική απορρήτου © Copyright Δράση 2013