Δράση. Περιβάλλον Παιδεία Πολιτισμός
Δράση
 

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

20/04/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δράση: Προσφυγές κατά της υφαρπαγής των πόρων της αυτοδιοίκησης, που παραβιάζει ευθέως την προστατευόμενη από το Σύνταγμα οικονομική της αυτοτέλεια

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των διαθεσίμων της Αυτοδιοίκησης στο κεντρικό κράτος αποτελεί πρωτοφανή αντισυνταγματική παρέμβαση του κράτους στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παραβιάζει άμεσα και έμμεσα το άρθρο 102 παρ. 1,2, 4 και 5 του Συντάγματος, όπου μεταξύ άλλων ορίζεται ξεκάθαρα ότι οι ΟΤΑ έχουν οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια. Παραβιάζει επίσης και το άρθρο 17 και το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ που αφορά τα περιουσιακά δικαιώματα τα οποία απολαμβάνουν και οι ΟΤΑ.

Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτυπώνει το οικονομικό αδιέξοδο και την οικονομική ασφυξία της χώρας, που έχει προκαλέσει με την εμμονική της πολιτική η Κυβέρνηση Τσίπρα. Αποτυπώνει επίσης την απόλυτη έλλειψη κυβερνητικού προγραμματισμού που η «πρώτη φορά αριστερά» θέλει να μεταφέρει τώρα και στους ΟΤΑ, από τους οποίους ζητά να ασκούν διοίκηση με ορίζοντα δεκαπενθημέρου!, προκαλώντας πρωτοφανή αβεβαιότητα και αναστάτωση σε εργαζομένους, προμηθευτές και συνεργαζόμενους με Δήμους και Περιφέρειες. Η κυβέρνηση ταυτόχρονα παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές δημόσιας πολιτικής, αφού τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες στους Δήμους (και τα οποία περιλαμβάνονται στα διαθέσιμά τους), για τις υπηρεσίες των Δήμων προς αυτούς, δεν μπορεί κανένας να τα διοχετεύσει σε άλλους σκοπούς από αυτούς για τους οποίους έχουν θεσπιστεί. Αν δεν κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα προστίθεται τώρα και ο κίνδυνος να μείνουν αμάζευτα τα σκουπίδια σε όλη τη χώρα. Κάτι που γίνεται ουσιαστικά γιατί η κυβέρνηση αντί να κόψει τις δικές της δαπάνες, να σταματήσει τις προσλήψεις και τη συνταξιοδότηση δεκάδων μεραρχιών 50ρηδων, οδηγεί όλη τη χώρα σε αδιέξοδο.

Η μονομερής και αυταρχική αυτή ενέργεια δείχνει ακόμα την βαθειά κρατικιστική της αντίληψη, σύμφωνα με την οποία η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί συνέχεια μιας μεγάλης κρατικής μηχανής. Και είναι μια ευκαιρία αυτή να συνειδητοποιήσουν οι πάντες, και προπαντός οι τοπικοί άρχοντες, ότι πραγματική ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης δεν υπάρχει χωρίς την οικονομική της ανεξαρτησία. Κάτι που μόνο η πρόταση της ΔΡΑΣΗΣ για τερματισμό της κρατικής επιχορήγησης προς τους Δήμους με την παράλληλη δυνατότητα απευθείας χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης από τους δημότες με τέλη που θα είναι ανταποδοτικά, (όπως π.χ. η είσπραξη του φόρου περιουσίας με ευθύνη και για λογαριασμό των Δήμων) μπορεί να διασφαλίσει.

Καλούμε τους εκπροσώπους Δήμων και Περιφερειών να θέσουν πλέον στην ατζέντα των διεκδικήσεών τους για μια ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση την πρότασή μας και τους πολίτες που θεωρούν ότι τα δημοτικά τέλη τους χρησιμοποιούνται για αλλότριους σκοπούς να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Η ΔΡΑΣΗ θα είναι συμπαραστάτης και έμπρακτος αρωγός στην προσπάθεια αυτή, όπως έχει κάνει με μεγάλη επιτυχία και σε άλλες υποθέσεις στο παρελθόν.
 

 
Για πληροφορίες:

Γεωργία Πανοπούλου
Εκπρόσωπος Τύπου ΔΡΑΣΗΣ
Τηλ. 6932753022 & 2107472530
Email press@drassi.gr

‹‹ ΕπιστροφήΔράση Θέσεις MediaKit
Συντελεστές Όροι χρήσης & πολιτική απορρήτου © Copyright Δράση 2013