Δράση. Περιβάλλον Παιδεία Πολιτισμός
Δράση
 

Τα είχαμε προτείνει πριν 15 χρόνια αλλά ποιος άκουγε...

Αναρτήθηκε 14/10/2015
Του/Της Θόδωρου Σκυλακάκη

Τον Μάιο του 2001 υπηρετώντας το κόμμα οι Φιλελεύθεροι (Πρόεδρος ο Σ. Μάνος και δύο πρώτοι Γεν. Γραμματείς ο υποφαινόμενος και ο Τ. Αιβαλιώτης), προτείναμε την καθιέρωση ενός ασφαλιστικού συστήματος που στηριζόταν σε μια ενιαία κατώτατη εθνική σύνταξη (που θα είναι εγγυημένη από τη γενική φορολογία) και ενός συστήματος ατομικών λογαριασμών (που θα διαχειριζόταν ένα κρατικό ταμείο κράτος), με βάση τους οποίους ο κάθε πολίτης θα ελάμβανε ως σύνταξη ακριβώς αυτά που είχε συνεισφέρει (εισφορές εργαζομένου και εργοδότη τοκισμένες). Το σύστημα αυτό απόλυτα δίκαιο και οικονομικά σφοδρά αναπτυξιακό, το είχαμε επεξεργαστεί πολύ νωρίτερα -από το 1997 στο πλαίσιο του Ε21, το think tank που είχαμε ιδρύσει με τον Στέφανο Μάνο, στο οποίο ήμουν Γενικός Διευθυντής- και το είχαμε προτείνει σε αδρές γραμμές παραμονές των διαγραφών του 1998 στον τότε αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, σε συνάντηση στο γραφείο του (η τελευταία φορά που μπήκα στο γραφείο αρχηγού της ΝΔ στη Ρηγίλλης), για την οποία είχε μεσολαβήσει ο Πέτρος Δούκας.
Γιατί με έπιασε αυτή η νοσταλγία; Γιατί τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος που προτείνει η "Επιτροπή Σοφών", προφανώς σε συνεννόηση με την τρόικα, είναι δανεισμένα από το σύστημα αυτό, προσαρμοσμένα στην σημερινή πολιτική και οικονομική συγκυρία.
Αν το σύστημα αυτό είχε υιοθετηθεί το 2001 ή το αργότερο το 2004, τότε η χώρα δεν επρόκειτο ποτέ να χρεοκοπήσει (οι υπέρογκες δαπάνες συντάξεων, που ξεπέρασαν το 2009 το 12% -και σήμερα είναι στο 16% το μεγαλύτερο ποσοστό στον ΟΟΣΑ και απολύτως απαγορευτικό για την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας), ούτε να έχουμε σήμερα το αίσχος να έχουμε περισσότερους συνταξιούχους κάτω των 65 απ' ότι δημοσίους υπαλλήλους. Να πληρώνουμε δηλαδή δύο κράτη... Ακόμα κι αν είχε υιοθετηθεί το 2010 -επί Λοβέρδου- το σύστημα αυτό σήμερα η χώρα θα είχε ήδη ανακάμψει. Θα επανέλθω και θα επανέλθουμε με συγκεκριμένη κριτική στην πρόταση των "σοφών", δεν αντέχω όμως να μην τα αναφέρω αυτά.
Γιατί ο κόσμος τα ξεχνάει και ξεχνάει πως οι πολιτικές επιλογές που έγιναν εγχωρίως, από πολίτες και πολιτικούς καθόρισαν το παρόν μας και έτσι δεν συνειδητοποιεί ότι αυτές που θα γίνουν στη συνέχεια θα καθορίσουν το μέλλον μας.
1. Το σύστημά μας τότε είχε κι ένα πρόσθετο αμιγώς κεφαλαιοποιητικό πυλώνα, τον οποίο επέτρεπε η τότε συγκυρία.

2. http://www.bulls.gr/downloadables/ASFALISTIKO.pdf


‹ ΕπιστροφήΔράση Θέσεις MediaKit
Συντελεστές Όροι χρήσης & πολιτική απορρήτου © Copyright Δράση 2013