Δράση. Περιβάλλον Παιδεία Πολιτισμός
Δράση
 

Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος;

Αναρτήθηκε 05/11/2015
Του/Της Μελίνας Δασκαλάκη

Ο Υπουργός Παιδείας κος Ν. Φίλης προ ενός και πλέον έτους σε άρθρο του στην Αυγή (http://www.avgi.gr/article/3733003/palaiokommatismos-kai-genoktonia-) είχε υποστηρίξει ότι οι διώξεις των Ποντίων αποτελούν μεν Εθνοκάθαρση, αλλά όχι Γενοκτονία. Αφορμή για το άρθρο ήταν το αίτημα βουλευτών της ΝΔ, στο πλαίσιο συζήτησης του «αντιρατσιστικού» νόμου 4285/2014, να διώκεται ως αδίκημα «η άρνηση της Γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής», με βάση παλαιότερη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων (Φεβρουαρίου 1994), με την οποία είχε χαρακτηριστεί ως Γενοκτονία η αιματηρή εκδίωξη των χριστιανικών πληθυσμών από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη.

Ο αντιρατσιστικός νόμος δεν αρκέστηκε στην προστασία των θυμάτων των διακρίσεων, αλλά ευθυγραμμίστηκε με το συγκρουσιακό κλίμα της εποχής, αντί να το αμβλύνει, και άνοιξε τον δρόμο στις διώξεις της έκφρασης γνώμης και της διατύπωσης ιστορικής κριτικής.

Μακριά από εμένα η πολιτική υποστήριξη του κ. Φίλη. Η πολιτική μου διαφωνία με τον Υπουργό και το καθεστώς της -πρώτη φορά- εθνικοσοσιαλιστικής κυβέρνησής του περιλαμβάνει ακριβώς ότι στο δικό μου ιδανικό της φιλελεύθερης Δημοκρατίας η ελευθερία της γνώμης είναι αδιαπραγμάτευτη προς κάθε κατεύθυνση και για αυτήν κανείς δεν διώκεται. Ούτε προπηλακίζεται.

Δεν μπορώ να μην θυμηθώ αντίστοιχους προπηλακισμούς προς την πρώην Βουλευτή και καθηγήτρια Ιστορίας στο ΑΠΘ κα Μαρία Ρεπούση για την διατύπωση περί «συνωστισμού» στο λιμάνι της Σμύρνης στο βιβλίο Ιστορίας της 6ης Δημοτικού (!) του οποίου είχε την επιστημονική επιμέλεια, αλλά και για την, από του βήματος της Βουλής, αναφορά της ίδιας στα Αρχαία Ελληνικά ως «νεκρή γλώσσα», που ερέθισε και πάλι τα εξηρτημένα εθνικιστικά ανακλαστικά.

Η κριτική που ασκήθηκε σε όλες αυτές τις απόψεις ποτέ δεν υπήρξε νηφάλια, ποτέ δεν έγινε με επιστημονικούς όρους, αλλά ούτε και με ψύχραιμη πολιτική αποτίμηση. Η τοποθέτηση του κ. Φίλη σαφώς ξεφεύγει από το εθνικό δόγμα δεκαετιών, και πολιτικά θα κριθεί. Όσο όμως βλάπτει τη χώρα η πολιτική εκμετάλλευση της συγκεκριμένης τοποθέτησης από την Τουρκία για παράδειγμα, άλλο τόσο, και ίσως περισσότερο, την βλάπτει η πολιτική εκμετάλλευση των αντιδράσεων στο εσωτερικό. Γιατί αυτό που κάθε φορά υποχωρεί κάτω από το βάρος τέτοιων αντιδράσεων είναι η μετριοπάθεια και η λογική.

Έτσι χτες, ένας ακόμα εκπρόσωπος της μετριοπαθούς δεξιάς, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, εδάρη από Χρυσαυγίτες υπό τα ατάραχα βλέμματα των Ποντίων που συνδιαδήλωναν και αντιδρώντας ο ίδιος στην επίθεση σε βάρος του χαρακτήρισε ηθικό αυτουργό τον Ν. Φίλη, συνεχίζοντας δυστυχώς με τον τρόπο αυτό να σέρνει τον χορό της πολιτικής όξυνσης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του δημόσιου λόγου σήμερα είναι ακριβώς ότι δεν υπάρχει. Καμία συζήτηση δεν γίνεται συντεταγμένα και με ψυχραιμία. Σε ό,τι δεν μας αρέσει αντιδρούμε με βία και μόνο με βία. Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά θα μου πείτε σε ένα λαό που μεγαλώνει με την ιστορία της γοργόνας που αν τολμήσεις να της πεις την αλήθεια ότι όχι, δεν ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος, σου βουλιάζει το καράβι;


‹ ΕπιστροφήΔράση Θέσεις MediaKit
Συντελεστές Όροι χρήσης & πολιτική απορρήτου © Copyright Δράση 2013