Δράση. Περιβάλλον Παιδεία Πολιτισμός
Δράση
 

Το μηδέν και το άπειρο

Αναρτήθηκε 23/11/2015
Του/Της Αριστοτέλη Αιβαλιώτη

Βρίσκω πολύ ενθαρρυντικό ότι ο πατριάρχης του λαϊκισμού, ο σημερινός πρωθυπουργός μας, ανακάλυψε την ανάγκη ευρείας συναίνεσης για πολλά από τα θέματα που έχουμε αφήσει ανοιχτά, και τα σπρώχνουμε συνεχώς, για χρόνια, κάτω από το χαλί.

Όπως το ζήτημα των συντάξεων και των φορολογικών προνομίων των αγροτών.

Πιθανόν βέβαια να πρόκειται για ένα ακόμη κόλπο, προκειμένου να παιχθεί μία ακόμη παρτίδα καθυστερήσεων, με πρόσχημα έναν «εθνικό διάλογο», έναν διάλογο κωφών που θα συνεχίζεται στο διηνεκές.

Ωστόσο, βρίσκω απογοητευτική την αντίδραση πολλών στην αντιπολίτευση, που αρνούνται a priori κάτι το οποίο άλλωστε αποτελούσε δική τους προηγούμενη θέση, τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση, με την ευρύτατη δυνατή συναίνεση.

Η αντίδραση στο επίπεδο ενός είδους εκδίκησης, για να γευτεί και ο σημερινός πρωθυπουργός τη γλύκα του μοναχικού λουτρού των άλυτων προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει είναι μία μικρόψυχη αντίδραση, χρήσιμη ίσως για τα κομματικά συμφέροντα, τελείως άχρηστη όμως για τα συμφέροντα της χώρας.

Η κοινωνία μας έχει κατεβάσει σημαντικά τις στροφές της οργής και της αγανάκτησης για αυτό που της συνέβη, έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες ότι μπορεί, μαγικά, να επιστρέψουμε στο ευτυχισμένο παρελθόν, αλλά εξακολουθεί να τρέφει πολλές αυταπάτες για το τι πρέπει να γίνει, για το πόσο γρήγορα μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν νέο ενάρετο κύκλο ανάπτυξης και προόδου.

Εξακολουθεί όμως να ταλανίζεται από ένα τραμπάλισμα ανάμεσα στο μηδέν, της κατανόησης των αιτίων της κρίσης, και στο άπειρο, της ελπίδας ότι το ξεπέρασμα της κρίσης εξαρτάται από άλλους. Από την κατάρρευση των αντιπάλων, για παράδειγμα.

Η κρίση θα μπει σε μία πορεία διευθέτησης και η κοινωνία θα μπορέσει να δει τον εαυτό της θετικά και πάλι, όταν οι χθεσινοί μονομάχοι γίνουν συνομιλητές και δημιουργήσουμε μία ευρεία συμφωνία για τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στους θεσμούς μας, στον τρόπο που βλέπουμε την Ελλάδα στον κόσμο, στην εικόνα που έχουμε για τους εαυτούς μας και το μέλλον μας.

Το λέγαμε και το υποστηρίζουμε, λίγοι, χθες, το λέμε, περισσότεροι σήμερα.

Δεν θα πάμε μπροστά με οράματα εμφυλίου, όπου οι χθεσινοί μισητοί νικητές θα ηττηθούν, και θα σκύψουν ταπεινωμένοι να πουν συγγνώμη.

Πρέπει να χαμηλώσουμε τις προσδοκίες μας.

Ακόμη και αυτές για τη δική μας δικαίωση.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε: www.liberal.gr


‹ ΕπιστροφήΔράση Θέσεις MediaKit
Συντελεστές Όροι χρήσης & πολιτική απορρήτου © Copyright Δράση 2013