Δράση. Περιβάλλον Παιδεία Πολιτισμός
Δράση
 

Η Μητέρα των Μαχών, το Ασφαλιστικό

Αναρτήθηκε 17/01/2016
Του/Της Αριστοτέλη Αιβαλιώτη

Αριθμολαγνείες.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία των δηλώσεων εισοδήματος, οι μισθοί που δηλώθηκαν σαν σύνολο στη χώρα μας ήταν 32 δισ. ευρώ, ενώ οι αμοιβές ελευθέρων επαγγελματιών ήταν 4,8 δισ. και τα αγροτικά εισοδήματα 1,3 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα μάθαμε ότι πληρώθηκαν 25 δισ. ευρώ σε συντάξεις.

Έτσι γίνεται φανερό ότι αν επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν οι συντάξεις αποκλειστικά με ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, μισθωτών η άλλων, το ποσοστό επί των αμοιβών αυτών θα έπρεπε να είναι 65%.

Και αυτό χωρίς να υπολογιστεί ότι συντάξεις αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως δεν έχουν πληρωθεί ακόμη, καθώς υπάρχει καθυστέρηση ετών για την καταβολή τους σε όσους έχουν ήδη καταθέσει αίτηση τα τελευταία χρόνια. 300.000 συντάξεις εκκρεμούν.

Και χωρίς να υπολογίσουμε ότι πρέπει να πληρωθούν και φόροι στα εισοδήματα για να βγουν οι υποχρεώσεις του κράτους σε άλλες υποχρεώσεις του. Που είναι πολλαπλάσιες.

Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο. Το Ασφαλιστικό έχει χρεοκοπήσει, αυτοτελώς, ακόμα και αν δεν ληφθεί υπόψιν η χρεοκοπία της χώρας.

Αυτό βλέπει κάθε αντικειμενικός παρατηρητής. Αυτό βλέπει και το ΔΝΤ και θέτει σαν προϋπόθεση την αποτελεσματική επίλυση του για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα χρηματοπιστωτικής διάσωσης. Την οποία συμμετοχή θέτουν σαν προϋπόθεση οι Ευρωπαίοι πιστωτές μας για την εξακολούθηση της στήριξης της Ελλάδος, αλλά και για να συζητήσουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο απλές παραγοντικές αλλαγές, στα όρια ηλικίας, στα ποσοστά αναπλήρωσης, στις εισφορές δεν μπορούν να προσφέρουν θεραπεία. Ακόμα και αν μειωθούν άμεσα οι συντάξεις, λύνοντας το δημοσιονομικό πρόβλημα του 2016 ή του 2017, το πρόβλημα θα επιστρέψει, πιθανόν οξύτερο, αργότερα.

Ούτε μπορούν να δώσουν λύση οι οποιεσδήποτε αυξήσεις εισφορών. Μόνο μια απλή ματιά στους αριθμούς των εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών αρκεί. Πώς να βγάλεις από τη μύγα ξύγκι; Άντε και βγάζεις 200 – 300 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από αυτές τις κατηγορίες, λύθηκε ο γόρδιος δεσμός;

Η εξακολουθητική αύξηση των φορολογιών και των πάσης φύσεως εισφορών που προκαλεί αυτός ο γόρδιος δεσμός κατατρώει τις σάρκες της οικονομικής δραστηριότητας, οδηγεί στο κλείσιμο επιχειρήσεων, στην απώλεια θέσεων εργασίας, στη φοροδιαφυγή, ενισχύοντας τον φαύλο κύκλο στον οποίο βρισκόμαστε.

Η μόνη διέξοδος είναι να γίνει μία νέα προσέγγιση, τέτοια που να απαντά ταυτόχρονα στις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας, να δημιουργεί ένα περιβάλλον δικαιοσύνης, καταργώντας τα διάσπαρτα προνόμια που μοίρασε η πελατοκρατία, μοιράζοντας τα βάρη με τον ίδιο τρόπο σε όλους, και να δίνει κάποιο μετρήσιμο στόχο για το μέλλον σε όλους τους μελλοντικούς συνταξιούχους, τους σημερινούς εργαζομένους.

Η πρόταση της Δράσης, από το 2012, να θεσπιστεί μία εθνική σύνταξη για όλους τους πολίτες άνω των 67 ετών, η οποία θα πληρώνεται από τη γενική φορολογία, με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλιστικών τους εισφορών, με ταυτόχρονη ενίσχυση μέσω κινήτρων άλλων δύο προαιρετικών πυλώνων, των επαγγελματικών ταμείων και της ιδιωτικής ασφάλισης, είναι ίσως η μόνη διέξοδος από το σημερινό αδιέξοδο που απαντά σε αυτές τις βασικές προϋποθέσεις.

Η κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι ένα τεράστιας εμβέλειας αναπτυξιακό κίνητρο που θα πυροδοτήσει ένα κύμα επενδύσεων. Η δε κατάργηση των ασφαλιστικών ταμείων θα δημιουργήσει οικονομίες, αφού η διαχείριση αυτού του κυκεώνα αφαιρεί σήμερα περίπου το 10% των εισφερόμενων πόρων.

Υπάρχει το ζήτημα της μεταβατικής περιόδου που αφορά τους σημερινούς συνταξιούχους ή εκείνους που έχουν θεμελιώσει δικαιώματα. Δικαιώματα που δεν είναι πλέον δυνατόν να εκπληρωθούν, στο σύνολό τους. Μπορούν αυτοί μόνο να αποκτήσουν δικαιώματα αυξημένης συμμετοχής στην επιτυχία που θα έχει η χώρα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς στο μέλλον, αν μία τέτοια μεγάλη μεταρρύθμιση εφαρμοστεί και επιτύχει. Μία τέτοια πρόβλεψη πρέπει να γίνει με ειδικές διατάξεις.

Το ζήτημα του ύψους της εθνικής σύνταξης είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συνδεθεί με το ΑΕΠ, έτσι ώστε να αυξάνεται όσο η ανάπτυξη αποκτά ταχύτητα και βιωσιμότητα.

Η Δράση το 2012, σε καλύτερες συνθήκες από τις σημερινές, είχε θέσει τον αριθμό στα 700 ευρώ μηνιαίως, σήμερα ίσως θα ήταν διαφορετικός, αλλά το ποσό σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από το κόστος και το τρόπο υπολογισμού της μεταβατικής περιόδου, των αυξημένων δικαιωμάτων των σημερινών συνταξιούχων.

Γιατί είναι λογικό και δίκαιο να έχουν αυτοί αυξημένα δικαιώματα, αφού είναι στην τελική φάση της ζωής τους. Και είναι στην πιο αδύνατη θέση.

Αυτή θα ήταν μία νέα αρχή στη συζήτηση του Ασφαλιστικού. Με τη σημερινή αδιέξοδη συζήτηση που έχει προκαλέσει νευρική κρίση σε πλήθος επαγγελματικών ομάδων, που προκαλεί έναν άδικο πόλεμο μεταξύ των γενεών, που συσκοτίζει τη συζήτηση μέσα σε έναν ωκεανό υπολογισμών και ειδικών ρυθμίσεων, ενώ έχει φέρει σε απελπισία το πολιτικό προσωπικό, αφού αδυνατεί να απαντήσει στην ουσία του προβλήματος και εκφέρει κυρίως συνθήματα, δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτε.

Η ακαμψία και η καθυστέρηση ουσιαστικής λύσης του σημερινού αδιεξόδου φέρνει πιο κοντά τη λύση που κατά τα άλλα όλοι (;) αναθεματίζουν, εκείνη του Grexit, της δραχμής, που με τη γρήγορη υποτίμηση της θα λύσει μονομιάς το πρόβλημα, μειώνοντας τις συντάξεις απότομα, αυθαίρετα, άδικα.

Θα λύσει αυτό το πρόβλημα, δημιουργώντας παράλληλα πολλά άλλα...
Πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο της συζήτησης επειγόντως. Σε αυτό το επίπεδο θα κριθούν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, που μέχρι σήμερα όλες έχουν σταθεί κάτω από το επίπεδο των περιστάσεων.

Περιμένουμε κυρίως να μιλήσουν εκείνοι που ευαγγελίζονται τις μεταρρυθμίσεις. Και κυρίως περιμένουμε, με ελπίδα, από τον νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να μας πει τη δική του νέα προσέγγιση.

Το Ασφαλιστικό είναι η «Μητέρα των Μαχών», όπου θα κριθούν τα πάντα.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε: www.liberal.gr


‹ ΕπιστροφήΔράση Θέσεις MediaKit
Συντελεστές Όροι χρήσης & πολιτική απορρήτου © Copyright Δράση 2013