Δράση. Περιβάλλον Παιδεία Πολιτισμός
Δράση
 

Όσο κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ, η περιουσία των Ελλήνων θα αξίζει πενταροδεκάρες

Αναρτήθηκε 19/07/2016
Του/Της Θόδωρου Σκυλακάκη

Πριν λίγες μέρες η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πουλήθηκε στους Ιταλούς (που ήταν και οι μόνοι που κατέθεσαν προσφορά), για 45 εκατ. ευρώ. Η αντιπολίτευση θυμήθηκε –και ορθώς– ότι ο κ. Σταθάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν χαρακτηρίσει σε προηγούμενη φάση ένα πιθανό τίμημα ύψους 300 εκατ. ευρώ ως «προκλητικά χαμηλό». Η ουσία της υπόθεσης δεν βρίσκεται όμως στην ανακολουθία του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κάτω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της απάτης (κατά δήλωσή του «αυταπάτης»). Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι πράγματι σε σημερινές τιμές αγοράς, που είναι οι μόνες που έχουν σημασία, αποδείχθηκε ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει ελάχιστη αξία. Κι εκεί βρίσκεται η πραγματική «συνεισφορά» του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την περιουσία των Ελλήνων. Ότι με τις αποφάσεις και επιλογές του δεν έχει μόνο καταφέρει να χαθεί ένα τεράστιο μέρος της περιουσίας των Ελλήνων (δημόσιας και ιδιωτικής) μέσω των capital controls και του μηδενισμού των τραπεζικών μετοχών, αξίας δεκάδων δισ. που βρίσκονταν στα χέρια του κράτους.

Διασφαλίζει ταυτόχρονα ότι κι όσο παραμένει στην εξουσία οι περιουσία μας θα αξίζει πενταροδεκάρες. Πώς το κάνει αυτό; Με τρεις τρόπους:
 

  • Με την υπερφορολόγηση της περιουσίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η αξία των περιουσιακών στοιχείων, που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, επιχειρήσεων, αλλά και του ίδιου του κράτους, ελαχιστοποιείται. Τα περιουσιακά στοιχεία έχουν για τον αγοραστή, κατά κανόνα, αξία με βάση τις καθαρές μετά από φόρους χρηματικές ροές τις οποίες παράγουν. Όταν τα ακίνητα έχουν οριακές ή αρνητικές χρηματικές ροές, τότε δεν αξίζουν κυριολεκτικά τίποτε. Το ίδιο ισχύει και με τα στοιχεία ενεργητικού των επιχειρήσεων. Η υπερφορολόγηση επηρεάζει λοιπόν την πλευρά της ζήτησης των περιουσιακών στοιχείων. Κανείς δεν θέλει να αγοράσει, εξ ου και οι συναλλαγές είναι ελάχιστες.
  • Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ επηρεάζει όμως και την πλευρά της προσφοράς. Στο υφιστάμενο μεγάλο απόθεμα αδιάθετων ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, που προκάλεσε η κρίση, προστίθενται επί ΣΥΡΙΖΑ η απέλπιδα αναζήτηση αγοραστών σε τιμές όσο-όσο που προκαλεί η πρόσθετη υπερφορολόγηση, οι πλειστηριασμοί, η εκχώρηση των στεγαστικών δανείων στα διάφορα funds και η αναγκαστική μαζική εκποίηση δημόσιας περιουσίας, που ήρθε ως αποτέλεσμα της «διαπραγμάτευσης της συμφοράς» του διδύμου Τσίπρα - Βαρουφάκη.
  • Ταυτόχρονα η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διώκει την επιχειρηματικότητα και εκδιώκει κατά δεκάδες χιλιάδες, επιστήμονες, στελέχη και επιχειρήσεις από την Ελλάδα, αυξάνει άμεσα την προσφορά (κάθε ένας που φεύγει κι αφήνει ένα ακίνητο που χρησιμοποιούσε κενό αυξάνει τον αριθμό των διαθέσιμων κατοικιών και γραφείων) και μειώνει τη μελλοντική ζήτηση. Ο λόγος είναι απλός. Πρόκειται για διεθνώς ανταγωνιστικά στελέχη και επιχειρήσεις που θα δημιουργούσαν εισόδημα καθώς θα προχωρούσαν στη σταδιοδρομία τους, μέρος του οποίου θα κατευθυνόταν σε αγορά ή ενοικίαση ακινήτων. Τώρα το εισόδημα αυτό θα ωφελήσει την αγορά ακινήτων στις χώρες στις οποίες έχουν μεταναστεύσει.

Ποιους επηρεάζουν όλα αυτά; Τους πλούσιους θα σπεύσουν να απαντήσουν οι ιδεοληπτικοί του ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Καταρχήν οι ιδιοκτήτες στην Ελλάδα είναι πάρα πολλοί. Φτάνουν τα 3,8 εκατ., αφού οι Έλληνες είχαν (κι έχουν ακόμα) ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη. Πρόκειται για ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ το 50% του ενεργού πληθυσμού. Ταυτόχρονα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες των οποίων η περιουσία είναι σήμερα αρνητική. Είναι αυτοί που είδαν την αξία των σπιτιών που είχαν αγοράσει να πέφτει κάτω από το ποσό που χρωστούν στην τράπεζα. Πρόκειται για τους σύγχρονους δουλοπάροικους, που ακόμα κι αν χαρίσουν τα σπίτια τους στις τράπεζες πάλι θα βρεθούν να χρωστάνε κι από πάνω δεκάδες χιλιάδες ευρώ ο καθένας. Η μόνη ελπίδα τους να ανακάμψει η οικονομία και να αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει η αξία των ακινήτων τους, έτσι ώστε κάποτε μετά από 5 - 6 χρόνια να απελευθερωθούν από το αδιέξοδο το οποίο ζουν. Διαδικασία ανάκαμψης που δεν πρόκειται καν να αρχίσει όσο ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του βρίσκονται στην εξουσία.

Αντίθετα το μόνο που έχουν να προσμένουν οι Έλληνες, όσο κυβερνούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είναι να βλέπουν την περιουσία τους να εξανεμίζεται για πενταροδεκάρες. Ο κόπος ο δικός τους, ο ιδρώτας των πατεράδων τους και των παππούδων τους, που αγωνίστηκαν δεκαετίες για να αφήσουν κάτι στα παιδιά τους, σπαταλημένος στο βωμό του κ. Τσίπρα και της παρέας του. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι μόνο η αρχή.

 

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε: www.liberal.gr


‹ ΕπιστροφήΔράση Θέσεις MediaKit
Συντελεστές Όροι χρήσης & πολιτική απορρήτου © Copyright Δράση 2013