Δράση. Περιβάλλον Παιδεία Πολιτισμός
Δράση
 

Η πολιτική απάτη είναι στο αίμα τους...

Αναρτήθηκε 09/12/2016
Του/Της Θόδωρου Σκυλακάκη

Πότε πάψατε να πιστεύετε ότι ο Άγιος Βασίλης φέρνει τα δώρα τα Χριστούγεννα; Κατά τη γνώμη του κ. Τσίπρα ποτέ. Εξ ου και στις γιορτές αυτές φόρεσε άσπρη γενειάδα, έβαλε και ψεύτικη κοιλίτσα και μεταμφιέστηκε σε Άγιο Βασίλη που θα επισκεφτεί τους συνταξιούχους νωρίτερα, στις 22 Δεκεμβρίου για να τους κάνει δώρο.

Από που προέρχεται το δώρο; Ο ίδιος ισχυρίζεται βέβαια ότι προέρχεται από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Πρόκειται για χοντρή πολιτική απάτη.

Δεν αναφέρομαι εδώ στην κοινή διαπίστωση ότι τα λεφτά προέρχονται, από τα πολλαπλάσια που τους έχει πάρει πριν, κόβοντας το ΕΚΑΣ και μειώνοντας τις συντάξεις και από τα επίσης πολλαπλάσια που θα τους πάρει μετά, με νέους φόρους, αν δεν πάμε σε εκλογές, αλλά στη δημοσιονομική ουσία του ισχυρισμού.

Κατ’ αρχήν θεσμικά -με βάση το νόμο- το πρωτογενές πλεόνασμα δεν αποφασίζεται το Δεκέμβριο. Αποφασίζεται πολύ αργότερα από την Eurostat. Η οποία το 2015 π.χ. βρήκε τελικά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν πολύ μικρότερο από αυτό που ισχυριζόταν η κυβέρνηση (0,2% αντί 0,7%).

Το σοβαρότερο όμως είναι ότι, όπως έχω προ πολλού εξηγήσει το πρωτογενές πλεόνασμα είναι για την ώρα ούτως ή άλλως παραμύθι. Προέρχεται από την καθυστέρηση πληρωμής των νέων συνταξιοδοτούμενων, που φτάνει μέχρι και την τριετία, ενώ ο σχετικός νόμος προβλέπει οριστική απόφαση εντός τριών μηνών. Οι συντάξεις αυτές κύριες (περίπου 120 χιλ) και επικουρικές (πολύ περισσότερες), αποτελούν στην ουσία μόνιμο έλλειμμα που αποκρύπτεται λόγω ενός (φαύλου) κανόνα της Eurοstat, που λέει ότι θα περάσουν στο έλλειμμα όταν πληρωθούν. Διότι είναι βέβαιο ότι θα αποδοθούν και θα πληρωθεί το σχετικό ποσό που συνειδητά καθυστερούν, όχι μόνο την τρέχουσα χρονιά αλλά και για όλες τις επόμενες. Είναι δηλαδή μόνιμο έλλειμμα. Επειδή όμως μιλάμε για ποσό άνω του 1,5 με 2 δις, στην ουσία ούτε πρωτογενές πλεόνασμα υπάρχει, ούτε υπέρβασή του, ούτε λεφτά για μοίρασμα. Είναι όλα μια απάτη που γίνεται με την συνενοχή των Ευρωπαίων, που ανακάλυψαν τον "κανόνα-απάτη» πριν μερικά χρόνια για να παριστάνουν ότι το πρόγραμμα δεν έχει αποτύχει.

Η διαπίστωση αυτή προκύπτει και από την περίφημη διαμάχη με το ΔΝΤ. Δεν αναρωτηθήκατε γιατί το ΔΝΤ ενώ προβλέπει ανάπτυξη και 3,5% πλεόνασμα το 2018 ζητά επιπλέον μέτρα 4,5 δις για μετά; Παράλογο δεν ακούγεται; Το κάνει γιατί γνωρίζει την απάτη η οποία απλώς δεν μπορεί να διαρκέσει αιωνίως. Οι πρόωρες συντάξεις τελειώνουν συνεπώς τα καθυστερούμενα θα πρέπει στα επόμενα χρόνια να πληρωθούν και να εμφανιστούν. Ο κ. Τσίπρας βγήκε λοιπόν να μοιράσει (προεκλογικά πιθανότατα) τα λεφτά των παράνομα απλήρωτων νέων συνταξιούχων ως πλεόνασμα στους παλαιούς! Και είχε και το θράσος και να μιλήσει για 13η σύνταξη.

Η πολιτική απάτη είναι στο αίμα τους!

Για να το θέσουμε διαφορετικά τι συμβαίνει όταν βάζεις έναν (πολιτικό) απατεώνα Άγιο Βασίλη στο σπίτι σου; Σου φέρνει ένα δώρο και φεύγει έχοντας γεμίσει την κόκκινη σακούλα με τα ασημικά σου και τα λεφτά που είχες κάτω από το στρώμα. 

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε: www.liberal.gr


‹ ΕπιστροφήΔράση Θέσεις MediaKit
Συντελεστές Όροι χρήσης & πολιτική απορρήτου © Copyright Δράση 2013