Δράση. Περιβάλλον Παιδεία Πολιτισμός
Δράση
 

Το βασικό μας πρόβλημα δεν είναι δημοσιονομικό, είναι η αδυναμία μας να δημιουργήσουμε πλούτο

Αναρτήθηκε 27/01/2017

Συνέντευξη του Θεόδωρου Σκυλακάκη στην εκπομπή του Γιώργου Κουβαρά στον ACTION FM 104,6 (25.01.2017)

ΔΗΜ.: Η επικαιρότητα είναι νομίζω ζέουσα. Βαριά πολύ βαριά. Κατ’ αρχήν έχουμε 2 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Πώς αισθάνεσθε;

ΘΣ: Να σας πω. Είμαστε με μία λάθος κυβέρνηση, με ένα λάθος πρόγραμμα σε μία λάθος εποχή.

ΔΗΜ.:  Όλα λάθος, δηλαδή. Το ζήτημα είναι πώς θα τα διορθώσουμε όλα αυτά. Γιατί δεν είναι απλό να διορθώνεις τα λάθη, όταν τα κάνεις. Μερικές φορές τα λάθη τα πληρώνεις ακριβά, αν υποθέσουθμε ότι είναι λάθη όλα αυτά που λέτε.

ΘΣ: Ήδη έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά και ο κόσμος πληρώνει πολύ ακριβά αυτόν τον καιρό.

ΔΗΜ.:  Φαίνεται όμως ότι πάμε να πληρώσουμε ακόμη πιό ακριβά, διότι βλέπω σήμερα πάνω στα δυό χρόνια, είναι σαν να βγάζει τη γλώσσα της η ιστορία. Εν προκειμένω οι δανειστές είναι η ιστορία μας τα τελευταία χρόνια. Την ώρα λοιπόν που ο πρωθυπουργός δίνει συνέντευξη και λέει ότι δεν θα πάρουμε άλλα μέτρα και θα κλείσουμε την αξιολόγηση χωρίς μέτρα, έρχεται ένα τελεσίγραφο από το Eurogroup στην Αθήνα που λέει μέτρα προκαταβολικά στη λογική του ΔΝΤ, δηλαδή μέτρα 4,2 δις ευρώ ψηφισμένα στη Βουλή ή αλλιώς τίποτα. Είναι αδιαπραγμάτευτη πλέον η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις πληροφορίες που φθάνουν από τις Βρυξέλλες. Υιοθετήθηκε πλήρως η γραμμή Σώυμπλε και καλούν την ελληνική πλευρά σε πλήρη αποδοχή των όρων που θέτει το ΔΝΤ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και θέλω να ξεκινήσω κ. Σκυλακάκη να σας ρωτήσω το εξής: Εσείς που πήγατε σ’ ένα κόμμα, τώρα στη ΝΔ με την οποία λέτε ότι κάνατε μία συμφωνία αλήθειας, θα συμβιβαστείτε μ’ αυτήν την πραγματικότητα και θα απαντήσετε συγκεκριμένα, τί απ’ αυτά τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ και δέχονται οι δανειστές, είστε διατεθειμένοι να δεχθείτε εσείς, αν γίνουν εκλογές χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση;

ΘΣ: Οι εκλογές, αν γίνουν, θα οδηγήσουν σε μία καινούργια κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Συνεπώς θα οδηγήσουν και σε μία καινούργια συζήτηση, απεχθάνομαι τον όρο διαπραγμάτευση, γιατί όποτε τον λέμε την πατάμε, με τους δανειστές. Το πρόβλημα της Ελλάδας, το οποίο οι δανειστές δεν λαμβάνουν υπ’ όψη στα μέτρα αυτά που προτείνουν, είναι ότι δεν έχουμε πια δημοσιονομικό θέμα. Το βασικό μας θέμα είναι η απαξίωση του παραγωγικού δυναμικού και η αδυναμία μας να δημιουργήσουμε πλούτο. Αυτό λοιπόν πρέπει να λύσει η επόμενη κυβέρνηση. Αυτό, και στο δημοσιονομικό, δημιουργεί ένα καινούργιο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορείς να συζητήσεις.

ΔΗΜ.: Κύριε Σκυλακάκη, αυτή είναι η δική σας ανάλυση, δηλαδή της ΝΔ και δική σας προσωπικά. Όμως υπάρχει και η ανάλυση των δανειστών. Έχουμε μπροστά μας ένα τελεσίγραφο το οποίο θα το έχετε και εσείς, γιατί δεν φαντάζομαι να μου πείτε στο πλαίσιο της συμφωνίας αλήθειας που κάνετε, ότι όταν έλθετε εσείς θα αλλάξει το τελεσίγραφο; Γιατί τότε, αν μου το πείτε αυτό, θα πει ότι απλώς θέλουν να διώξουν τον ΣΥΡΙΖΑ οι ξένοι.

ΘΣ: Καλά, αυτό είναι μια δεύτερη συζήτηση. Θα την κάνουμε μετά αν θέλετε. Τί ακριβώς θέλουν οι ξένοι μπορώ να σας το πω, λόγω εμπειρίας ευρωπαϊκής λίγο πιο εις βάθος. Ήδη ο κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη είχε προτείνει ένα πακέτο το οποίο περιελάμβανε περίπου 2 δις περικοπές φόρων και 2 δις περικοπές δαπανών.

ΔΗΜ.:  Άρα ερχόμαστε στα ίδια. Τα 4,2 δις επιπλέον που ζητάει το ΔΝΤ δεν υπάρχουν. Εσείς κάνετε το λογαριασμό με τα ίδια και είπατε ότι θα κόψουμε φόρους και δαπάνες.

ΘΣ: Τα 4,2 δις που ζητάει το ΔΝΤ είναι για το 2019-20 και με την προϋπόθεση ότι η οικονομία η ελληνική θα σέρνεται στο χώμα.

ΔΗΜ.: Όχι κ. Σκυλακάκη. Αυτό που λέτε, το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΔΝΤ και οι δανειστές λένε κάτι άλλο. Λένε ότι θέλουν τη νομοθέτηση των μέτρων τώρα, θεωρούν ότι τα μέτρα έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα, θέλουν να διευρυνθεί η φορολογική βάση, θέλουν να πέσει το αφορολόγητο χαμηλά, να φθάσει ίσως και τις 5.000 ή και πιό κάτω. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έχει σήμερα ο Παππούς στο iefimerida.gr, ακόμη και κάτω από τις 5.000. Δηλαδή, θέλουν με 400 ευρώ μισθό να πληρώνεις φόρο και επίσης θέλουν περικοπή συντάξεων. Αυτά τα θεωρούν διαρθρωτικά μέτρα, δεν τους ενδιαφέρει να γίνουν μετά το 2019 που λέτε. Αυτά τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι δέχονται τον κόφτη.

ΘΣ: Συγχωρείστε με, αλλά όλη αυτή η συζήτηση είναι μια συζήτηση λάθος. Να σας πω γιατί. Γιατί προϋποθέτει έναν ρυθμό ανάπτυξης τον οποίον βάζει το ΔΝΤ, ο ποίος είναι 1,5 -2%. Εάν πάμε με ρυθμό ανάπτυξης 2% η Ελλάδα είναι εκτός ευρώ κάποια στιγμή και κατεστραμμένη. Μόνος τρόπος είναι να τους προτείνουμε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα το οποίο θα έχει 6-7% ανάπτυξη. Αυτό συνεπάγεται τελείως διαφορετικές διαρθρωτικές αλλαγές, πολύ πιο μεγάλες και συνεπάγεται επίσης δραστική μείωση του φόρου των επιχειρήσεων, την οποία ήδη έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το εξής απλό: Η Ελλάδα έχει περίπου το μισό ποσοστό επενδύσεων επί του ΑΕΠ απ’ ό,τι έχει η υπόλοιπη Ευρώπη και η Ευρωζώνη. Όσο μένει αυτό το ποσοστό είμαστε κατεστραμμένοι, γιατί κάθε χρόνος που περνά αυτό σημαίνει ότι απαξιώνεται το παραγωγικό μας δυναμικό χωρίς να αντικαθίσταται.

ΔΗΜ.: Καμία αντίρρηση σ’ αυτό, έχετε δίκιο.

ΘΣ: Επίσης η Ελλάδα, οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν 9% τόκο, όταν οι γερμανικές πληρώνουν 1-2%. Αυτό, αν δεν αλλάξει, ακόμη κι αν πάρουμε όχι 4 αλλά 14 δις μέτρα, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα. Ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα είναι να αρχίσει η χώρα να παράγει πλούτο .

ΔΗΜ.: Για να αρχίσει η χώρα να παράγει πλούτο χρειάζεται κάποια συγκεκριμένα μέτρα...

ΘΣ: Όχι αυτά που λέει το ΔΝΤ. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μία δραστική μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των νέων επενδύσεων. Αυτό δεν είναι πολύ συμπαθές στους έξω. Σας θυμίζω την περίπτωση, όταν η Ιρλανδία προσπάθησε ηρωικά να διατηρήσει την πολύ χαμηλή φορολογία των επιχειρήσεων και μετά από πολύ σκληρή διαπραγμάτευση το πέτυχε. Όμως αυτό πρέπει να γίνει. Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε οτι στη χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη και τις μικρότερες επενδύσεις, θα έχουμε τα ισχυρότερα αντικίνητρα για εργασία και επενδύσεις. Αυτή η συζήτηση δεν έχει γίνει με τους έξω.

ΔΗΜ.: Συμφωνώ δεν έχει γίνει, αλλά μια και την εγκαινιάζετε τώρα και την κάνετε στο ραδιόφωνο, γιατί δεν την αρχίζει ο κ. Μητσοτάκης; Να την κάνει στη Βουλή, για να βοηθήσει τώρα ενδεχομένως την κυβέρνηση να κοντραριστεί με τους δανειστές. Διότι εδώ εμφανίζονται οι δανειστές με ένα πολύ σκληρό πλέον μήνυμα ο Τσίπρας σας καλεί να πάρετε θέση απέναντι σ’ αυτά κι εσείς δεν  έχετε πάρει θέση που να βοηθάει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Λέτε απλώς να κάνουμε εκλογές. Αυτό δεν είναι βοήθεια, γιατί φαντάζομαι ότι η χώρα είναι που προέχει.

ΘΣ: Η χώρα προέχει, γι’ αυτό πρέπει να γίνουν εκλογές. Έχουμε τον κ. Παπαδημητρίου ο οποίος λέει, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ότι όσο φόρο και να βάλουμε, δεν έχει καμία σημασία για την προσέλκυση επενδύσεων. Δηλαδή, κι 100% φόρο να βάλουμε, ωραία θα αισθάνονται οι επιχειρηματίες και θα έρχονται να ακουμπάνε τα λεφτά στον Τσίπρα.

ΔΗΜ.: Εντάξει, αυτά τα λέει ο κ. Παπαδημητρίου..

ΘΣ: Ναι, αλλά αυτός είναι υπουργός της Κυβέρνησης.

ΔΗΜ.: Σας θυμίζω τον κ. Στουρνάρα που έλεγε ότι η φορολογία στην Ελλάδα είναι χαμηλή. Υπουργός ήταν.

ΘΣ: Κακώς μου τον θυμίσατε,γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει την αντίθετη άποψη. Ο κ. Στουρνάρας, αν και φίλος προσωπικά, είχε μια άποψη που ήταν περισσότερο σοσιαλδημοκρατική παρά φιλελεύθερη.

ΔΗΜ.: Με τη μόνη διαφορά, αν δεν κάνουμε τώρα αυτά που μας λένε οι δανειστές, λέω εγώ, δεν κλείνουμε την αξιολόγηση κι αυτό συνεπάγεται ένα σωρό πράγματα που μπορεί να σημαίνουν ακόμη και την επαναφορά στο τραπέζι του σεναρίου επιστροφής στη δραχμή. Επειδή λοιπόν σταθερά φθάνουμε να «διαπραγματευόμαστε» με την πλάτη στον τοίχο, ρωτάω, μήπως θα ήταν πιο χρήσιμο να ξεχάσετε για λίγο αυτό το σενάριο των εκλογών και να συνεννοηθείτε στοιχειωδώς με την κυβέρνηση, για να πάτε όλοι μαζί να διεκδικήσετε κάποια πράγματα;

ΘΣ: Όχι, γιατί το πρόγραμμα είναι λάθος, η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι μόνο επιβάλλοντας φόρους και εξαφανίζοντας τα κίνητρα για εργασία κάνει αναδιανομή. Πρόκειται για μία φαντασίωση καταστροφική για την κοινωνία και την οικονομία και με αυτή τη φαντασίωση δεν υπάρχει συμβιβασμός. Δεν γίνεται να έχεις μία κυβέρνηση όπου οι μισοί λένε θέλουμε μεγάλους φόρους και οι άλλοι μισοί θέλουμε μικρούς φόρους.

ΔΗΜ.: Κι εγώ μαζί σας είμαι. Ούτε το πρόγραμμα βγαίνει και αυτά που μας λέει η κυβέρνησαη είναι φαντασίωση. Μήπως όμως φαντασίωση έχετε κι εσείς, όταν μας πουλάτε συμφωνία αλήθειας, την οποία πρώτα πρέπει να κάνετε με τους δανειστές; Τί συμφωνία αλήθειας είναι αυτή; Μ’ εμάς; Οτι θα κόψετε τους φόρους; Αν δεν το δεχθούν οι δανειστές, τι θα λέτε μετά; Οτι δεν συμφωνήσαμε;

ΘΣ: Ο κ. Μητσοτάκης αλλά και εμείς, αν και εμείς είμαστε καινούργιοι σ΄αυτό, λέμε το ίδιο πράγμα. Οτι πρέπει να κάνεις περικοπή των φόρων και περικοπή των δαπανών. Και δεύτερον, λέμε και κάποια άλλα πράγματα, αν θέλετε να κάνουμε μία πιο τεχνική συζήτηση. Πρώτον, όταν κόβεις τους φόρους για τις νέες επενδύσεις δεν έχεις δημοσιονομικό κόστος για μία τριετία-τετραετία. Δηλαδή, αν αύριο το πρωί βάζαμε  μηδέν φόρο στις νέες επενδύσεις, τί θα μας κόστιζε; Έχουμε νέες επενδύσεις; Συνεπώς στο δημοσιονομικό πεδίο μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα τα οποία θα σου φέρουν χρήματα παρά θα σου πάρουν. Δεύτερον, υπάρχουν πάρα πολλές αγκυλώσεις στην Ελλάδα. Δείτε τις επενδύσεις που έχουμε τώρα. Παράδειγμα το Ελληνικό, το οποίο είναι μία μεγάλη επένδυση και δεν προχωράει. Πάει από εξάμηνο σε εξάμηνο. Τεράστιες καθυστερήσεις. Πάρτε την ιστορία των αεροδρομίων, η οποία έκανε δυό χρόνια να παραδοθεί και πάλι δεν γίνεται. Το λέω αυτό γιατί ο τομέας των επενδύσεων είναι αυτός με τον οποίο θα ασχοληθώ ιδιαίτερα με βάση την κουβέντα που έχουμε κάνει με τον κ. Μητσοτάκη. Αν λοιπόν δεν αποφασίσεις να βάλεις μία μπουλντόζα για να ανοίξεις το δρόμο για επενδύσεις, δεν μπορείς να συζητήσεις για ανάπτυξη.

ΔΗΜ.: Εγώ κ. Σκυλακάκη καταλαβαίνω ότι η ΝΔ και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος να κάνει τολμηρά πράγματα. Δεν το αμφισβητώ αυτό, ίσια-ίσια το αντίθετο. Φαίνεται αυτό. Το ερώτημά μου είναι και παραμένει, εντάξει ο ίδιος είναι διατεθειμένος να κάνει τολμηρά πράγματα, οι δανειστές είναι; Άρα, αναρωτιέμαι, πώς θα πάμε σε εκλογές και θα δεχθούμε την αλήθεια σας, αν αυτή δεν την έχετε συμφωνήσει με τους δανειστές. Μήπως πάλι μπαίνουμε στο ίδιο αδιέξοδο και ο καθένας λέει ό,τι θέλει και μετά αντιμετωπίζουμε κάτι άλλο; Για να τα λέμε καθαρά τα πράγματα. Γιατί εδώ που έχουμε φθάσει δεν έχει νόημα να χαϊδεύουμε αυτιά.

ΘΣ: Η συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι θεωρητικό πράγμα. Συνεπάγεται συμφωνία με τις δυνάμεις που κυριαρχούν στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι σε φάση μετάβασης. Κυριαρχεί σήμερα ο κ. Σώυμπλε επωφελούμενος από αυτή τη μετάβαση. Ένα από τα λάθη, εγκληματικά λάθη που έκανε ο κ. Τσίπρας είναι ότι περίμενε τόσο να κλείσει τις αξιολογήσεις, ώστε να εξαφανιστούν οι σύμμαχοί του. Πάει ο Ρέντσι, πάει ο Ολάντ, πάνε οι Ποδέμος, γιατί εξαφανίστηκαν τελείως από το παιγνίδι στην Ισπανία, συνεπώς τέρμα οι σύμμαχοι. Η καινούργια πραγματικότητα στην Ευρώπη ειδικά αν εκλεγεί ο κ. Φιγιόν, θα είναι μία πραγματικότητα πιο κοντά στον οικονομικό φιλελευθερισμό και, ενδεχομένως, να μπορούν να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι ότι τους συμφέρει να βοηθήσουν την χώρα σε ένα πρόγραμμα οφέλους-οφέλους, win-win που λένε οι αγγλοσάξωνες. Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα που έχουμε είναι ζημιά-ζημιά, lose – lose, που λένε πάλι οι αγγλοσάξωνες. Χάνουμε όλοι. Αυτοί δεν θα πάρουν τα λεφτά τους ποτέ με αυτό το πρόγραμμα, όσα μέτρα και να βάλουν και η Ελλάδα θα ζει σ’ αυτή την απόλυτη αθλιότητα, όπου θα έρχεται ο κάθε Τόμσεν και θα λέει σε 20 χρόνια θα αποκατασταθεί η ανεργία.

ΔΗΜ.: Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι τα πράγματα δεν προχωράνε. Είμαστε σαν χελώνα η οποία δεν προχωράει, πάει πίσω μόνο σαν την πέστροφα που κολυμπάει ανάποδα στο νερό.

ΘΣ: Γι’ αυτό και όποια κυβέρνηση βγει, ελπίζω και πιστεύω ότι θα είναι μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Κυριάκο, θα πρέπει να κλείσει τη διαπραγμάτευση μέσα σ’ ένα μήνα το πολύ και μετά να μην ξαναασχοληθούμε ποτέ.

ΔΗΜ.: Ναι, αλλά τί σας κάνει να πιστεύετε ότι θα γίνουν εκλογές; Βλέπω τώρα την Ελένη Βαρβιτσιώτη στο ΣΚΑΪ, η οποία λέει ότι ευρωπαίος αξιωματούχος μεταφέρει την άποψη ότι στις 20 Φεβρουαρίου θα υπάρξει συμφωνία, γιατί είναι, λέει, καλά τα άστρα.

ΘΣ: Ακούστε, αν ο κ. Τσίπρας ψηφίσει ό,τι του βάλουν στο χαρτί, όπως περίπου έγινε το καλοκαίρι του 2015, τότε δεν θα γίνουν εκλογές. Θα γίνουν όποτε καταρρεύσει η κυβέρνηση.

ΔΗΜ.: Το καλοκαίρι του 2015, σας θυμίζω, ότι τα ψήφισε και η ΝΔ αυτά που του έβαλαν στο χαρτί. Κακώς τα ψήφισε κατά τη γνώμη σας;

ΘΣ: Το γνωρίζω. Η γνώμη μου είναι ότι εκείνη τη στιγμή η Ελλάδα είχε βρεθεί, λόγω της διαχείρισης του 2015, προ των πυλών της απόλυτης καταστροφής, συνεπώς δεν υπήρχε περιθώριο να πας απέναντι από τη συμφωνία. Όμως αυτή τη στιγμή δεν είμαστε στο ίδιο σημείο.

ΔΗΜ.: Πες ότι πάμε μέχρι τον Ιούνιο λοιπόν, που έχουμε να πληρώσουμε 7,2 δις στους δανειστές, και σας φέρνει την τελευταία ώρα ο Τσίπρας αυτό που του προτείνει τώρα το ΔΝΤ, γιατί αλλιώς δεν θα γίνει η συμφωνία.

ΘΣ: Αυτό δεν μπορείς κατά τη γνώμη μου να τοψηφίσεις για έναν πάρα πολύ απλό λόγο, γιατί ακόμη κι αν φθάσουμε εκεί τον Ιούνιο δεν είμαστε εκτός προγράμματος. Σας θυμίζω ότι η χώρα το 2015 χρεωκόπησε προσωρινά, για ένα μήνα δεν πληρώσαμε κάποια δόση του ΔΝΤ.

ΔΗΜ.: Δηλαδή δεν θα μπορείτε να το ψηφίσετε τον Ιούνιο, ενώ θα μπορείτε τον Ιούλιο, όταν δεν θα έχουμε πάρει τη δόση; Αυτό μου λέτε;

ΘΣ: Το κλειδί είναι να γίνουν εκλογές νωρίτερα και να ψηφιστεί μία συμφωνία που θα αλλάξει τις τύχες της χώρας προς το καλύτερο.

ΔΗΜ.: Αυτή μπορεί να είναι η ευχή σας, αλλά εγώ μιλώ με βάση την πραγματικότητα που μπορεί να αντιμετωπίσετε. Γιατί η πραγματικότητα πολλές φορές υπερβαίνει τους πολιτικούς και εκλογικούς σχεδιασμούς. Κι εδώ είμαστε μπροστά στην πιθανότητα, να μην καταφέρει η κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση στις 20 Φεβρουαρίου.

ΘΣ: Αν δεν τα καταφέρει τότε θα πάμε πιθανότατα σε εκλογές.

ΔΗΜ.: Έσείς το λέτε αυτό. Εάν δεν πάμε σε εκλογές και πάμε στο αδιέξοδο που σας περιγράφω εγώ, που είναι μία πιθανότητα, η ΝΔ όταν φθάσουμε στο παρά πέντε της χρεωκοπίας, θα διαλέξει χρεωκοπία και εκλογές ή θα ψηφίσει ό,τι ζητήσουν οι δανειστές;

ΘΣ: Η γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φθάσουμε σ’ αυτό το σενάριο που λέτε. Οι δανειστές δεν έχουν κάποιο λόγο, δεν είναι τρελοί πολιτικά, να διαλύσουν την επόμενη κυβέρνηση σ’ ένα ανόητο πρόγραμμα.

ΔΗΜ.: Και γιατί να διαλύσουν αυτή; Κι αυτό πολιτική τρέλα είναι. Διαλύεις μια εκλεγμένη κυβέρνηση, το έκαναν περίπου και με την κυβέρνηση Σαμαρά, όταν είδαν ότι δεν βγαίνει ΠτΔ, πάνε να το κάνουν τώρα με τον Τσίπρα όταν βλέπουν τις δημοσκοπήσεις...

ΘΣ: Να σας πω, γιατί το κάνουν. Υπάρχει μια μεγάλη στροφή προς τη δεξιά. Εξακολουθεί να υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού του κ. Σώυμπλε, δεν το έχει αρνηθεί άλλωστε, η ιστορία του Grexit. Το Grexit όμως είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, γιατί οι ευρωπαίοι, αν πάμε εκεί, θα χάσουν ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους, αφού η Ελλάδα θα είναι αδύνατον να το αποπληρώσει με το μισό ΑΕΠ. Θα χάσουμε ένα τεράστιο ποσοστό του ΑΕΠ, αν πάμε σε Grexit. Επίσης η ΕΚΤ θα χάσει 95 δις. Ποιός θα βρεθεί να της δώσει 95 δις που της χρωστάμε; Χρωστάμε στους ευρωπαίους 250 δις συν 95. Είναι τρομακτικά τα ποσά. Οπότε οι όποιοι Γάλλοι, Ισπανοί, Ιταλοί, στους οποίους χρωστάμε πολύ περισσότερα απ’ ό,τι στους Γερμανούς, γιατί και αυτοί μας δανείζουν, όχι μόνο οι Γερμανοί, πώς θα το αντιμετωπίσουν. Νομίζετε ότι οι Γάλλοι και οι Ιταλοί είναι έτοιμοι να χάσουν 30 και 40 δις αύριο το πρωί και ότι οι οικονομίες τους αντέχουν;

ΔΗΜ.: Λέτε οτι η απειλή του Grexit είναι fake απειλή.

ΘΣ: Δεν είναι fake. Λέω ότι είναι μια απόφαση που δεν θα ληφθεί ελαφρά τη καρδία, αν υπάρχει μια σοβαρή εναλλακτική λύση.

 


‹ ΕπιστροφήΔράση Θέσεις MediaKit
Συντελεστές Όροι χρήσης & πολιτική απορρήτου © Copyright Δράση 2013