Δράση. Περιβάλλον Παιδεία Πολιτισμός
Δράση
 

Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας

Αναρτήθηκε 20/03/2017
Του/Της Μελίνας Δασκαλάκη

Πολλοί από εμάς, και πρώτη εγώ, κάνουμε συχνά ένα μεγάλο λάθος και κρίνουμε τις κινήσεις της Κυβέρνησης κάθε μία per se, ανεξάρτητα από το περιβάλλον στο οποίο επιχειρούνται και από το πώς συνδέονται μεταξύ τους. Κι αυτό, τόσο από καλή προαίρεση, όσο και γιατί δεν θέλουμε να κατηγορηθούμε ότι είμαστε εμπαθείς και ότι έχουμε διπλά μέτρα και σταθμά. Πράγματι, αυτή θα ήταν η ενδεδειγμένη έντιμη αντιμετώπιση, αν επρόκειτο για μία άλλη κυβέρνηση, και όχι για την Πρώτη Φορά Αριστερά, με ολίγη από Ψεκασμένη Δεξιά.

Χαρακτηριστικό της αριστερής σκέψης είναι η εργαλειακή χρήση των θεσμών με στόχο την άλωσή τους και την σταδιακή μετάβαση εν τέλει στο σοσιαλιστικό κράτος. Πάλι καλά να λέμε βέβαια, γιατί η εναλλακτική μέθοδος στο παρελθόν υπήρξε η επαναστατική επιβολή της δικτατορίας του προλεταριάτου.

Χαρακτηριστικό της ελληνικής αριστερής σκέψης πάλι είναι η μικροπολιτική αντίληψη αυτού του ιδεολογικού στόχου. Επαρχιώτες και φτωχοδιάβολοι υπήρξαμε ανέκαθεν και σε αυτόν τον τομέα, έναντι άλλων αριστερών ρευμάτων της Ευρώπης.

Τέλος, θλιβερό χαρακτηριστικό της εθνολαϊκιστικής εκδοχής της αριστεροδεξιάς που κυβερνάει είναι η παντελής αδιαφορία για τις συνέπειες κάθε θεσμικής αλλαγής και ο αμοραλισμός. Τώρα που το σκέφτομαι, ίσως τους αδικώ, δεν έχουν εφεύρει αυτοί τον αμοραλισμό, ο Μάο τον έχει ανακαλύψει: Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση, και το άλλο με την άσπρη γάτα, μαύρη γάτα αρκεί να πιάνει τα ποντίκια. Αν σε αυτά προσθέσεις την βαθειά άγνοια των συχνά λεπτών ισορροπιών ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, καταλαβαίνεις σε τι ναρκοθετημένο πεδίο πορευόμαστε με δαύτους που μας κυβερνούν.

Οι πρόσφατες κινήσεις της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού σε σχέση με τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης πρέπει, φοβούμαι, να ερμηνευτούν κάτω από αυτό το πρίσμα. Οι αλλαγές στον Καλλικράτη και η πρόταση για απλή αναλογική στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του ρόλου του Δημάρχου, θα οδηγήσουν μαθηματικά στην πλήρη ακυβερνησία των Δήμων ή στην καλύτερη περίπτωση θα μετατρέψουν το μειοψηφικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε ρυθμιστή. Φυσικά ρυθμιστής δεν θα γίνει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλα ακραία μειοψηφικά κόμματα, και στην αναμπουμπούλα ο λύκος που θα χαίρεται θα είναι -και είναι ήδη- η Χρυσή Αυγή.

Αυτός φαίνεται να είναι ο στόχος της παρέμβασης στον τρόπο εκλογής των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και επιχειρείται και τοπικά, αφού πρώτα εξασφαλίστηκε σε εθνικό επίπεδο, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία, εκτός κι αν υποκύψει στους εκβιασμούς αυτού του ανεκδιήγητου συνονθυλεύματος αριστερών, ανακυκλωμένων πασόκων και ψεκασμένων δεξιών.

Η προτεινόμενη κατάργηση των κοινοτήτων και η καθιέρωση λαϊκών συμβουλίων γειτονιάς στην θέση τους, θα φέρουν με τον πιο ύπουλο τρόπο, από τα κάτω, τα λαϊκά δικαστήρια που τόσο καλά γνωρίσαμε από κάποιους νυν και τέως υπουργούς που στήριξαν καριέρες πάνω σε αυτά, και θα ενισχύσουν την εθνική μας ντροπή, την περιφρόνηση της νομιμότητας. Για όποιον έχει υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι σαφές ότι τα λαϊκά (sic) αιτήματα, όπως θορυβωδώς διατυπώνονται στις γειτονιές συνήθως από κατευθυνόμενους μηχανισμούς, που μόνο η αριστερά, και εσχάτως και η άκρα δεξιά της Χρυσής Αυγής, διαθέτουν, έχουν βολονταριστικό χαρακτήρα, επιδιώκουν δηλαδή την de facto και επαναστατικώ δικαίω καταπάτηση των νόμων και των δικαστικών αποφάσεων: να προσλάβουμε υπαλλήλους που η πρόσληψή τους απαγορεύεται, να παραχωρήσουμε χώρους ιδιωτικούς ή δημόσιους για αυτοδιαχείριση, και άλλα τέτοια φαιδρά και επικίνδυνα.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι σε αυτό το ταμπλώ πρέπει κανείς να τοποθετήσει την πρόσφατη, εντελώς ανεπίκαιρη, μετά βεβαιότητος ανέφικτη, απλώς ψηφοθηρική ιδέα για Ανάπλαση της Αθήνας, στην οποία εντάσσεται και η ανέγερση γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδή.

Οι ίδιοι άνθρωποι που ματαίωσαν την ανάπλαση της Αθήνας και την μεταφορά του Γηπέδου του Παναθηναϊκού ανακαλύπτοντας κορμοράνους στον Βοτανικό, θέλουν τώρα να προχωρήσουν σε ανάπλαση σε άλλους χώρους, που έχουν ήδη δασικές χρήσεις γης. Σοβαρά;

Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας.

 

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε: www.liberal.gr


‹ ΕπιστροφήΔράση Θέσεις MediaKit
Συντελεστές Όροι χρήσης & πολιτική απορρήτου © Copyright Δράση 2013