Δράση. Περιβάλλον Παιδεία Πολιτισμός
Δράση
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΣΤΑ MEDIA SOCIAL MEDIA ΒΙΝΤΕΟ

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ    

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΟΧΙ ΠΕΛΑΤΕΣ

Συνεχίζουμε!

ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Κατάργηση των εισφορών! ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ 700 ΕΥΡΩ Σύνταξη για όλους! ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Κατάργηση της φορολόγησης!
ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ >>        

Η ΔΡΑΣΗ θεωρεί ότι η προστασία της ακίνητης περιουσίας είναι όρος και προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και την οικονομική πρόοδο. Ενώ το άρθρο 17 του Συντάγματος προβλέπει την προστασία της ιδιοκτησίας, το αχόρταγο πολιτικό σύστημα έχει βρει τρόπους να το καταστρατηγεί. Κυρίως δια της φορολογίας της απλής κατοχής ακίνητης περιουσίας, αδιακρίτως της φοροδοτικής ικανότητας του φορολογουμένου. Με τη φορολογία της απλής κατοχής ακίνητης περιουσίας, απαλλοτριώνεται η περιουσία με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης.

Η πρόταση της Δράσης προβλέπει την κατάργηση όλων ανεξαιρέτως των κρατικών φόρων πού βαρύνουν την κατοχή της ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ, ΦΜΑΠ, «χαράτσια ΔΕΗ», ΕΤΑΚ, ΤΑΠ, ιδιοκατοίκηση κ.λπ). Παραμένει μόνο ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, αλλά και αυτός μόνον επί της τυχόν υπεραξίας του ακινήτου από την προηγούμενη συναλλαγή. Αγόρασες το ακίνητο με 100.000, το πούλησες 200.000, η υπεραξία που πραγματοποίησες φορολογείται ως εισόδημα με 20% (ή 25% και 30% σύμφωνα με το πρόγραμμα μας).

Πώς θα αναπληρωθεί το κενό των 4,5 δις ευρώ που θα προκύψει στα κρατικά φορολογικά εσοδα; Καταρχήν, το έσοδο αυτό είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα εξαφανιστεί, τόσο λόγω πραγματικής αδυναμίας των φορολογούμενων να πληρώσουν, όσο και λόγω της παύσης των συναλλαγών με αντικείμενο τα ακίνητα. Το δημόσιο θα παύσει οποιαδήποτε χρηματοδότηση των ΟΤΑ (περίπου 4,5 δις). Η τοπική αυτοδιοίκηση, σε επίπεδο περιφέρειας και δήμων, θα αναπληρώσει την χρηματοδότηση της με την επιβολή και διαχείριση ενός μόνον ενιαίου ανταποδοτικού τέλους στην ακίνητη περιουσία. Το τέλος αυτό που θα στηρίζεται μόνο στην επιφάνεια των ιδιοκτησιών και τον συντελεστή δόμησης (όχι στην αξία), θα μπορεί να διαφέρει από δήμο σε δήμο, και συνεπώς θα τελεί υπό τον έλεγχο των τοπικών κοινωνιών. Οι τοπικές κοινωνίες θα πάρουν έτσι στα χέρια τους τον έλεγχο των χρημάτων που ξοδεύονται στο δήμο τους.

 

Προστασία της περιουσίας

Παράλληλα με τη μείωση της κρατικής δαπάνης, κατάργηση κάθε φόρου στην κατοχή ακίνητης περιουσίας. Φορολόγηση της υπεραξίας κατά την μεταβίβαση ως εισόδημα και ενιαίο τέλος αποκλειστικώς για την χρηματοδότηση των ΟΤΑ.


ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ


Οικονομική στήριξη   Θέλω να βοηθήσω   Θέλω να ενημερωθώ